Kolega powtarza nieprawdziwą informację. Tylko pierwotny nabywca kopii programu komputerowego objętego licencją na nieograniczone używanie jest uprawniony do odsprzedaży tej kopii dalszemu nabywcy i tylko pod warunkiem, że przekaże oryginalny nośnik materialny tej kopii. Treść orzeczenia znajdziesz TUTAJ, a polskojęzyczne omówienie TUTAJ.
No niestety mylisz kompletnie stan prawny 
Nie mówimy tu o żadnej transakcji kupno-sprzedaż, a konieczność pzrekazywania nośnika umarła już w Wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11 
Streszczając: Art. 4 ust. 2 dyrektywy 2009/24/WE nie stwierdza, iż wyczerpanie prawa do rozpowszechniania kopii programów komputerowych, o którym mowa, ogranicza się do kopii programów komputerowych znajdujących się na nośniku materialnym, takim jak CD-ROM czy DVD.
(czyli nie tylko “BOX”)
No i tu dochodzimy do puenty: jeżeli jest możliwość sprzedaż OEM bez nośnika, to zapis przypisujący ją do jednego sprzętu jest nieważny ;-)Z góry tylko mówię: prawem intereuje się, ale prawnikiem nie jestem żeby w ydawac wiążące interpretacje (ale możemy do UE napisać).
Nie. Musisz doczytać albo dopytać w tej UE 
Powiem Ci tak, jak legalnie sąd Ci przyzna prawo użytkowania systemu, który był przypisany do innego sprzętu bez dodatkowych licencji typu BOX, to wtedy opowiadaj o legalności takiego działania. To że w domu tak zrobisz i Cię nie dopadną za to, to całkiem inna sprawa.
Postaram się znaleźć klucz do podstawki windows 8.1 przed upgradem. Jeśli nie na papierze to jakimś programem. Jeżeli nie uda się przywrócić systemu to jakoś załatwie sobie nowy. Na pewno nie zapłace 500zł, za coś co ma każdy 

Jednym z programów do odczytania klucza systemu i parametrów kompa, który używam jest BelArc Advisor.
Mam takie pytanko czy twój program pokazuje klucz poprzedni tzn. tego windowsa 8.1? Bo na windowsa 10 mam licencje bez klucza.(ta za darmo co się można było zapisać)
Powinien pokazywać oryginalną licencję, która u Ciebie aktualnie jest aktywowana jako Windows 10 i po przeinstalowaniu od nowa Windows 10 powinno łyknąć tą licencję po przypisaniu do konta Microsoft.
Nie wiem o co chodzi dokładnie w tym temacie. Czytając to co napisałeś, to zrozumiałem że chciałeś przełożyć procesor INTELA na socket AMD? bo w tej płycie MSI jest socket AMD mam taką samą znaczy podobną.
Bo licencja OEM przypisana obowiązywała tylko do Windowsa 7, w Windowsie 10 przenieść można 
https://www.morele.net/wiadomosc/oem-a-box-czym-sie-roznia-licencje-windows-jaka-wybrac/2063/
No i druga sprawa, sąd nie musi mi “przyznawać prawa”, zgodnie z podstawową zasadą prawa, to winę udowadnia się, nie niewinność
Zresztą, jak wspominałem kiedyś, swojego Winda kupiłem w wersji Student, a później w aktualizacji (?) MS “przepisał” mi ja na PRO, więc mogę korzystać dożywotnio (specjalnie pytałem MS czy po zakończeniu edukacji mogę, potwierdzili, a screen emaila powinien być podpięty do przelewu
)
To jest płyta pod intela.
W temacie chodzi o płytę główną MSI Z370 Gaming Plus. “Z”, nie “X”.
Dobrze nie dopisałem, że „z”, przepraszam. Natomiast to i tak nie jest temat tej dyskusji 
Orzeczenie z 2016 porządkuje bałagan, który był wcześniej. Dzięki temu wreszcie jest w miarę normalnie, czyli: to co legalnie kupiłeś, możesz legalnie odsprzedać, pod warunkiem, że to co odsprzedajesz ma taką samą formę jak to co kupiłeś. Jeśli więc kupiłeś sobie w morelach (to zmień haslo) egzemplarz systemu OEM to możesz go bezkarnie odsprzedać a także przenosić pomiędzy komputerami. Jeśli jednak kupiłeś komputer z preinstalowanym systemem i kluczem zaszytym w uefi to nie możesz odsprzedać lub przenosić samego systemu.
ps. Dobrą ilustracją obecnych realiów prawnych są praktycznie symboliczne różnice w cenach systemów OEM i BOX w kanałach konsumenckich, np w morelkach:
Hehe , ja mam windowsa 10 ORYGINALNEGO za nie całe 50 zł z sprzedaży DELLA i działa wersja PRO 
Lub: dałeś pięć dyszek za pirata 
No raczej nie, bo jest zapakowany oryginalnie z plomba
a klucz sprawdzałem w microsofcie i tylko ja jestem jego właścicielem znaczy nie ma kompów jeszcze z tym kluczem
Personalnie uważam, że płacenie za system 500zł jest głupie. Jest milion sposób na dużo łatwiejsze nabycie 
To napisz co kupujesz (pomijając system, z którym sobie poradzisz)?