Instalka sprzętu + pytanie o chłodzenie

Witam!
Niedawno zaopatrzyłem się w płytę główną msi370 gaming plus oraz ramy od hyperx’a. Mam aktualnie 2 dylematy. Pozostał mi jeszcze procesor i tutaj mam 2 opcję.
Biorę i7-8700k lub i7-9700k. Jeśli chodzi o ten drugi czytałem, że do poprawnego działania konieczny jest update biosu. Nie wiem w takim układzie jak to zrobić z panelu jeszcze bez zainstalowanego systemu. Kolejne pytanie czy przez zmianą płyty zapisać windowsa na odpowiednio przygotowanym pendrive.
Kolejną sprawą jest istota chłodzenia. Aktualnie posiadam pewien nieznanej mi marki (w załączniku zdjęcia). Prosiłbym o odpowiedź czy taki mi wystarczy, jeśli nie to jaki proponujecie.
Z góry dzięki.

Do aktualizacji bios potrzebujesz starszego procesora. Widocznego na zdjęciach chłodzenia nie zastosowałbym do i7-9700k.

Co do procesora, wybór prosty bo na i7-9700k nie uruchomisz w ogóle kompa żeby zaktualizować BIOS, więc i7-8700k.
Wg mnie skoro zmiana płyty głównej to pasuje od nowa zainstalować Windowsa.
Chłodzenie nie będzie bo nie da rady z tym procesorem, wg mnie coś takiego:

Nie podałeś obudowy, więc musisz sprawdzić czy się zmieści.

Co do aktualizacji chyba można też zlecić takową w sklepie, którym się kupuje za opłatą. Teraz pytanie czy między i7-8700k, a i7-9700k jest aż taka duża różnica? (bo na pewno nie cenowa)
Nowego windowsa czyli, zgrac starego z konta microsoft na bootowalnego pendriva? Nie ogarniam tego trochę i nie ukrywam, że będę to robił pierwszy raz. Wydaje mi się, że można zachować wszystko z dysku, ale nwm.
Co do obudowy to mam SILENTIUMPC GLADIUS M35T.

Wyjaśnij proszę co Ty chcesz zrobić z Windowsem? Co konkretnie chcesz zgrać? Bo zwykle jest tak, że na nowym sprzęcie od nowa instaluje się system.

Kupując komputer, był to gotowy od dell’a. Dużo wymieniłem teraz pora na płytę. Obecnie mam windowsa 10 podniesionego z 8.1, który był z kolei podniesiony z Microsoft Windows 7 Pro. (Wiem ciężkie). No i teraz będę miał nową płytę ramy i procesor i chcę mieć nadal tego windowsa 10 nie kupując nowego za 500zł. No i oczywiście nie muszę mieć starych danych, bo gry mam przypisane do kont, a zdjęcia zgrane. Chcę zostać z tym systemem tak, żeby nie kupować nowego, bo nie mam już kasy :slight_smile:

Czyli, rozumiem, że masz komputer Dell-a z licencją na Win 7/8.1, któremu zrobiłeś upgrade do Win 10 a w którym to komputerze awarii uległa płyta główna. Po naprawie polegającej na wymianie płyty chciałbyś zainstalować na naprawionym komputerze Win10, z kluczem, którego do tej pory, na tym komputerze używałeś?
https://www.download.net.pl/jak-aktywowac-windows-10-po-wymianie-plyty-glownej-lub-procesora/n/7243/

Nie nie, wszystko działa tylko chciałem zmienić tę płytę, gdyż obsługuje jeszcze stare gniazdo. Cały system działa i wszystko jest ok tylko wymieniam na nowszy model i chce mieć win 10 pro tak jak teraz, bez kupowania nowego.

Jeśli tak, to powinieneś kupić nowego Windows :slight_smile:

Znalazłem takie coś https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change

Jeżeli dobrze to rozumiem to można przypisać windowsa do konta microsoft i przez zalogowanie przywrócić wcześniejszą wersję.

Konto Microsoft umożliwia kupowanie w Sklepie Windows i pamięta część ustawień Windows.

No tak, ale w przypadku połączenia systemu z kontem, można odzyskać ten system tak napisano.

Jak odzyskasz?? Przecież nie wysyłasz obrazu dysku na serwery Microsoftu? Tu chodzi o te ustawienia tylko piszą po chińsku, żeby za łatwo nie było.

Zainstalowałem narzędzie MediaCreationTool1809, która ma mi pomóc w zainstalowaniu systemu na przygotowanym pendrive. Nie wierze, że muszę kupować nowy system :c

Tylko jak już zainstalujesz system przy pomocy tego narzędzia to niezwłocznie sprawdź w Ustawienia > Aktualizacja > Aktywacja, czy system się aktywował. Jeśli nie, to właśnie będziesz miał problem.

Tak zrobię i jak tylko będę miał problem to napiszę do supportu, bo przecież uczciwie wszystko kupiłem i nie mam zamiaru nic piracić.

Co do podnoszenia wersji BIOS to nie wiem czy zauważyłeś że niektóre sklepy się wycwaniły i robią tylko przy składaniu kompa. Wg mnie z licencją Windows powinno być OK.

Pytałem trochę na forum microsoftu i jeżeli system jest przypisany do płyty to podobno muszę kupić nowy. No, ale nie mam tak wydać 500zł po takim upgrade :frowning:

No więc poślij forum M$ i “znafcuf” do diabła. Zgodnie z prawem UE masz prawo zdezinstalować i przenieść ten system na nowy komputer, zapisy licencyjne sprzeczne z ww. nie obowiązują. Szczegółowo patrz tekst i dyskusje na stronie głównej portalu, sprzed jakichś 2 tygodni.