Instaloator Windows nie rusza - problem z dyskiem?


(system) #1

Dzisiaj rano postanowiłem zrobić format i zainstalować windows 7 (który mój tata kupił na firmę - licencjonowanie na 2 stanowiska). Na laptopie on działa. Spróbowałem u siebie na pc gdzie wcześniej był windows xp. Sformatowałem partycje systemową przez kreator instalacji win7, klikam >dalej< i nie chce ruszyć ponieważ piszę że nie może znaleźć zgodnej partycji. Postanowiłem więc nie kombinować i zainstalować na nowo Windows XP (ten, którego miałem wcześniej) (legal wszystko cacy),Odpalam instalator, wszystko normalnie się ładuje, do momentu niebieskiego ekranu z wyborem partycji (Mam 2 dyski - jeden sata - na którym jest partycja systemowa i dwie inne - drugi ata - na którym jest jedna partycja), widzi wszystkie partycje i dyski normalnie, wybieram moją systemową i naciskam enter i wywala to samo "system windows nie może znaleźć zgodnej partycji, utwórz nową , zgodną , aby wrócić do ekranu wyboru naciśnij ENTER".

Próbowałem już wszystkiego - sformatowałem pod FAT i NTFS za pomocą hirens boot CD i wszędzie widzi normalnie tą partycje, próbowałem zainstalować na innych partycjach jednak jest ten sam komunikat. Pisże teraz dzięki Ubuntu LIve CD. Co jest nie tak z tym dyskiem?


(Arek F.) #2

Spróbuj usunąć partycje z dysku i utworzyć je z poziomu instalatora systemu Windows.


(system) #3

Próbowałem, nadal to samo


(kosti1) #4

moze sproboj bios zresetowac to moze zadziala


(system) #5

Problem rozwiązany. Powodem był Sajgon w Biosie, który zrobił się sam...


(kosti1) #6

no tym razem mialem racje...fart :smiley: