Instalowanie systemu windows

Mam takie pytanie , jak zrobię formatowanie dysku c to czy odinstaluje system windows xp botaki posiadam i wszystko z komputera?

Żeby ponownie zainstalować system to po włożeniu płyty windows do napędu będę mógł zainstalować ponownie system, czy muszę zrobić to jakoś inaczej?

Jak mam zainstalowany system w swoim komputerze czy będę mugł zainstalowac go ponownie w swoim nowym komputerze jak zmienię , czy musze ponownie kupić . Podowiadają mi znajomi że muszę odinstalowac go ze starego komputera , bo wykryje ze że w nowym komputerze jest kopia?

Proszę pomużcie jestem nowy i nieznam się na kompie, z góry dzięki :slight_smile:

Tak, usuniesz system i trzeba go będzie instalować: instrukcja

Jak jest to wersja OEM, to trzeba kupować.

Po sformatowaniu wszystko stracisz. Formatujesz i instalujesz z poziomu płyty, po uruchomieniu ponownym komputera z włożoną płytą do niego ( i wcześniej ustawionym odpalaniu z CD, o ile nie jest ustawione).

Aby używać na drugim komputerze, musisz na poprzednim odinstalować go. (chociaż, kto to wykryje? :wink: )

Jeżeli sformatujesz dysk C, to inaczej mówiąc usuniesz z niego wszystko co na nim było. Wszystkie pliki dokumenty itp. wraz z Widnows’em… A kwestia tego czy wykryje zależy od tego czy masz system legalny, czy masz nielegalny, lub czy masz wersje OEM, czy może BOX…

Czy po zainstalowaniu systemu instalują się również programy takie jak microsoft word i inne ?

:slight_smile:

Tak, pewnie. Po formacie ich po prostu nie ma. Dodatkowo należy zainstalować sterowniki do całego sprzętu (płyta główna, karta graficzna itd).

Czy jak mam płytę systemu mogę formatować kompa i wgrywać na nowo bez żadnych ograniczeń ? Ilerazy mogę czy to jest ograniczone ilościa wgrań czy nie . Acha jaki program antiwirusowy jest według was najlepszy?

Systemy możesz wgrywać i formatować ile chcesz czasem jest tylko problem z aktywacją przez Internet ale dzwoni się i aktywuje telefonicznie :slight_smile:

Jak mam w tej chwili system xp profesional to jak sformatuję mogę wgrać system vista oczywiście legalny.Czy już mój komputer tego nie połknie

tak możesz wgrać bez przeszkód nawet bez formatowania, obok XP przy starcie będziesz mieć wtedy wybór systemu z którego chcesz w danym momencie korzystać.

A może ktoś wie ile taki system vista kosztuje? :wink: DZIĘKI za podpowiedzi

w zależności od wersji, najtańsza Vista Home Basic kosztuje w granicach 350zł, no może czasem trochę mniej

A gdzie najlepiej kupować , żeby z pewnegożrudła? Mój kolega kupił xp i okazało się że to wyszła kopia. :idea:

jak chcesz kupować przez internet to na pewno pewnym źródłem jest Vobis, a ze sklepów stacjonarnych to duże sklepy nie jakieś osiedlowe, poza tym jeżeli sprzedadzą ci pirata zgłaszasz ten fakt MS i dostajesz oryginalny a wobec sprzedającego wyciągane są konsekwencje prawne,

jeszcze jedno nie nabieraj się na tanie dedykowane wersje na allegro w 99% to pirackie wersje.

Jeszcze jedno pytanko wiem że głupie ale chcę udowodnić jednej osobie , czy komputer powinien być zabezpieczony programem antyweirusowym nawet jeśli nie jest podłączony do sieci? Wypowiedzcie się na ten temat . Z góry dzięki :wink:

Jedno słowo Conficker, czyli robak przenoszony między innymi na pendrivie: Nowe wcielenie Confickera, Conficker 2

Wirusów z pendrive ostatnio jest multum.

Ale napiszcie słownie czy ma być zabezpieczony czy nie ? Dzięki :x Dalej nie będę pytał się na ten temat.

Trzeba, bezwzględnie. Nigdy nie wiadomo, kiedy dojdzie do zarażenia. Z drugiej strony nieaktualizowany antywirus nie jest dobry. No ale lepsze to niż nic. Mówiąc o Confickerze, przedstawiałem przykład. Jest obecnie boom na wirusy właśnie przenoszone drogą pamięci USB.

Witam mam pytanie czy jest jakaś rużnica pomiędzy systemem OEM a profesjonal oczywiście system windows xp żeby lepiej działał internet , czy to tylko jest sprawa prędkości ? Posiadam stary komputer i się zastanawiam czy to terz może być tego przyczyną . :lol: