Posiadam stary komputer z Windows vista znalazłem stronę z programem o nazwie Windows iso downloader pozwala on na pobranie systemów Windows jeśli bym mógł to zrobić i zapytać czy się tak da? Windows 7 to mój ulubiony system bo jest łatwiejszy w obsłudze a Windows 8 to totalna porażka była gdzie menu start w formie kafelek każdy się pogubił w tym
Można, ale i tak trzeba aktywować własnym kluczem.
Przepraszam ale bardzo rozumiem jaki klucz mam podać? Skąd go mogę wziąźć?
Tak w ogóle napisz do kiedy można tego systemu używać bo nawet jeśli wszystkie programy i Microsoft skończy wsparcie to i tak ja będę go używał i nawet inni pewnie też napiszcie mi jaka przeszłość w ogóle będzie
Kupić np.
Jasne, kto ci zabroni? Odpalisz sobie system, popatrzysz na ikonki, włączysz kalkulator a nawet jakąś starą grę z płytki czy puścisz muzykę z płyty. Ba, jak będzie stara drukarka i stary office to nawet dokument napiszesz i wydrukujesz. Nikt nie zabrania przecież. Ja mam np. Amigi i Workbencha i też czasami korzystam.
Nie spotkałem się nigdy z blokadą „na datę”, poza jakimiś nietypowymi wersjami np demonstracyjnymi, rozwojowymi itp ale to nie dotyczy tego tematu.
Dziś możesz sobie zainstalować 34 letni Windows 3.11 albo 43 letni DOS 1.1, jeżeli tylko znajdziesz wystarczająco stary sprzęt.
Całe zamieszanie jest o to, że w czasach, kiedy komputery podłączone są do Internetu, oprogramowanie musi być łatane z powodu zagrożeń płynących z Internetu. Internet spowodował też łatwość aktualizacji oprogramowania, przez co często nie zainstalujesz go na starym systemie. Np coraz trudniej będzie o aktualną przeglądarkę dla Windows 7. To samo ze sprzętem.
Dlatego praca zwłaszcza z Internetem na niewspieranym sytemie wymaga więcej świadomości i w wielu przypadkach jest utrudniona.
Wspierane systemy Microsoftu to obecnie Windows 10 (końcówka wsparcia) i niedługo pozostanie tylko Windows 11