Czy zintegrowanie obrazu .iso systemu operacyjnego Windows z Service Packiem nie narusza warunków licencji? Czy tak przygotowana kopia jest w pełni legalna pod warunkiem posiadania dowodu zakupu wersji bez SP?
Wygodnie bowiem byłoby zintegrować np. MS Windows Vista z SP1 i SP2, jednak nie jestem pewny, czy jest to legalne. Co prawda był artykuł jak to zrobić na TechIT chociażby, jednak wątpliwości pozostają.
Najlepiej aby odpowiadający powołał się na jakieś źródło.
Z pewnością było ;], ja jednak nie mogę dotrzeć do żadnego źródła ze strony Microsoftu ani odpowiedzi od kogoś z nim współpracującym (np. MVP).
Kwestia zaś jest ważna ponieważ zmieniamy obraz instalacyjny. W EULA nie znalazłem jednoznacznego zapisu utwierdzającego mnie w legalności takiego rozwiązania. Mogę zrobić kopię zapasową, ale systemu bez SP.
W google można znaleźć mnóstwo wypowiedzi młodych osób, których sklepem internetowym jest eMule i dla nich modyfikacja obrazu jest jak najbardziej legalna.
Jeśli byłbyś tak łaskawy udzielić innej odpowiedzi niż w stylu osławionego forum ubuntu (było, wygoogluj sobie, n00b) to byłbym wdzięczny. Prosiłem bowiem o podanie sprawdzonego źródła a nie własnych przekonań.
Z tego co mi wiadomo, to możesz modyfikować obraz płyty (tym bardziej integrować SP) - nie wolno ci tylko takiego zmodyfikowanego obrazu udostępniać i MS nie bierze odpowiedzialności za taki system i nie daje gwarancji jego bezproblemowego działania. Funkcja integracji Service Packów jest wbudowania w Windows (w przypadku XP), lub w przypadku Visty sam MS udostępnia narzędzia, które pozwalają integrować SP - to chyba wiele mówi.
w EULA jest zapisane że nie wolno modyfikować plików systemowych a integracja SP nie ingeruje w owe pliki, nie możesz podmienić żadnego pliku należącego do MS plikiem firmy trzeciej
Ale on pisał o modyfikacji zawartości samego obrazu płyty a nie o modyfikacji plików zawartych na tej płycie czy w systemie Co do samej integracji, tak jest to legalne.