Integracja strony z phpbb3


(Maciej Szankin) #1

Chyba coś źle szukam. Nie mogę znaleźć żadnych informacji w jaki sposób kodowane jest hasło w phpbb3. Integruję stronę z forum, a ta informacja jest kluczowa. Znalazłem coś takiego:

http://r0c8.blogspot.com/2007/12/phpbb3-i-kodowanie-hasa.html ale ciężko mi się w tym połapać, a na forum php.pl są tematy poruszające tą zagadkę ale wszystkie bez odpowiedzi.


(Pavobe Reg) #2

Tematów traktujących o tym po polsku jest jak na razie niewiele. Najwięcej oczywiście na phpbb.com, a dokładniej:

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... &t=1029245

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... &t=1021515

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... &t=1012365

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... 1&t=957355

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... 1&t=983935

Oraz dodatki:

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... 1&t=986195

http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... 6&t=967815

Troszkę odbiegłem od tematu, ale myślę, że coś znajdziesz odpytując tam szukajkę na "website integration". Trochę tego jest.

Oczywiście język angielski mile widziany :wink:.


(Maciej Szankin) #3

Kod niby mam.

<?php


define('IN_PHPBB', true);

$phpbb_root_path = './';

$phpEx = substr(strrchr( __FILE__ , '.'), 1);

include($phpbb_root_path . 'common.' . $phpEx);


$password=DobreProgramy; 

echo "przed: $password"; 


$password=phpbb_hash($password); 


echo "
po: " .$password; 


?>

Ale dlaczego po każdym odświeżeniu hash jest inny?


(Pavobe Reg) #4

Są tam jeszcze dodatkowe czynniki losowe, ale więcej Ci nie powiem.


(Administracja) #5

Hasło kodowane jest przez funkcję:

md5()

(Tajgeer) #6

Hasło nie jest kodowane przez md5(), ponieważ phpBB3 ma własną funkcję od tego. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Jeśli chcesz dowiedzieć się kilka spraw na temat integracji strony z phpBB3 - napisz do mnie na PW co chcesz wiedzieć.

Przykładową integrację mojego autorstwa możesz zobaczyć na www.fifapolonia.pl i www.stgclan.eu.