Intel Core 2 Duo: ruznice: "T" "E" "P"

Witam! !!

Zamierzam wkrótce kupić nowy komputer (dokładnie to laptopa). Chcę kupić procesor Intela, mianowicie Intel Core 2 Duo.

Jednak spotkałem się z dziwnymi oznaczeniami tych procesorów. Sam niestety nie wiem o co w tym chodzi (pracuję na platformie AMD), i proszę o wytłumacznie pewnych oznaczeń procesorów.

Po pierwsze: Procesory oznaczane są seriami, np T8100, E8100 i P8100. Nie wiem jednak co oznaczają te literki “t” “E” “P”. Co oznaczają poszczególne literki??? Czy to Jest jakaś “hierarchia” tego typu procesorów?? ze np “P” jest lepsze od “E”??

Zauważyłem, że nie ma różnicy od platformy… w laptopach np są i “T” i “P”.

Proszę o wytłumaczenie mi tych pojęć.

Po drugie: Oznaczenia różnią się także cyframi, np: “T7200” lub “T8100” itd… Na głupi rozum można by pomyśleć, że im wyższy numerek, tym lepszy procesor, jednak po wnikliwych obserwacjach rynku, zauważyłem że komputery o identycznych komponentach (z wyjątkiem procesorów) różnią się cenami właśnie przez procesory. Ale żeby było ciekawiej to zauważyłem, że te z niższym oznaczeniem procesora “T5800” jest droższy od tego z Prockiem “T7350”.

Wytłumaczcie mi proszę, na czym polega to oznaczenie liczbowe (mogłem się trochę pomylić z cyferkami w modelach… ale powinny być zbliżone do produkowanych przez Intela :P)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! !!

w stacjonarkach są E

w laptopach są T i P - P są energooszczędne a T wydajne

reszta ceny to też grafika…

P to oszczędniejsza wersja od T, do laptopów jak znalazł i osobiście bym polecał (najlepiej P8400).

A procesory różnią się zegarami, pamięcią cache i architekturą, np ten T5800 jest zrobiony w 65nm, a T8100 już 45nm.

Jak chcesz kupić laptopa to po prostu zapytaj jaki model masz kupić, podaj tylko co chcesz na nim robić i jaki masz budżet.

a oznaczenia liczbowe??

czy to tak jak mówiłem? :im większy numer tym lepsze?? dlaczego więc różnią się ceną nieproporcjonalnie do liczby w nazwie???

Co do laptopa, to już założyłem temat: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=19&t=265218

(patrzcie na ostatnie posty bo temat jest stary, a nie chciałem zakładać nowego, żeby tylko zmienić moje wymagania :wink: )

Nie, ja bym wolał kupić nową serię procesorów T3200 niż te T5800. Ale przeważnie im wyższy nr tym wydajniejszy proc.

Procesory mobilne: seria 3 ma 1 mb cache i 667 mhz fsb, seria 5 ma 2 mb cache i 667 mhz, seria 6 ma 2 mb i 800 mhz, seria 7 3 mb 800/1066 mhz, seria 8 3/4 mb 800/1066 mhz, seria 9 6 mb, 800/1066

Nie samym FSB i cachem procesor żyje. :slight_smile:

Np. 7,8 i 9 jest robiona w technologii 45nm.