Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między procesorami Intela typu Core Dual, a Core 2 Duo?
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między procesorami Intela typu Core Dual, a Core 2 Duo?
Pentium dual core to okrojona wersja core2duo, nie masz sprzętowej wirtualizacji itp…
Wiem, że jest to słabsza seria, ale na czym polega różnica sprzętowa, chodzi mi o te rdzenie, czy oby dwa moją po dwa, czy jak to tam wygląda?
Tak mają obydwa 2 rdzenie. Dual Core mają chyba również mniej pamięci L2. Był taki tamat już xD, dawno.
Oba mają po dwa rdzenie.
Dual Core, tak, jak napisał przedmówca ma okrojone niektóre funkcje, dodatkowo seria Dual Core ma mniejszą pamięć podręczną oraz niższe częstotliwości FSB, co skutkuje niższą wydajnością w nominalnych warunkach pracy,
Jeśli ktoś napisze, że po przetaktowanie mogą być szybsze, to ma tylko 50% racji, bo Core 2 Duo również można przetaktować.
DualCore to taki nowszy Celeron, tyle że z dwoma rdzeniami.
Dobra dzięki wszystkim za odpowiedzi, poszukałem dokładniej i znalazłem już taki temat, który był o wiele wcześniej i dobrze opisuje mój problem. Pozdro4All
Nie do końca. Co powiesz na dwurdzeniowe Celerony?
Pentiumy też były dwurdzeniowe, a się dowiedziałem że seria core duo wyszła od Pentium M
Pentium Dual core to o ile wiem cała stara architektura pentium czyli w zasadzie dwie “grzałki” czyli 2 rdzenie pentium4 wrzucone do jednego procesora… ;] A core 2 duo to już zupełnie inna bajka… nowa dużo wydajniejsza i zimniejsza architektura itp… ;]
—edit---- hmm w sumie to sprawdziłem i trochę się wcześniej zamotałem heh ;] Pentium D to stara architektóra ;] Pentium Dual-core to faktycznie taki okrojony c2d ;]
A nowe Celerony to okrojone Pentium Dual-core.
mam core duo i na boxie miałem w stresie 45*C
byłbym zapomniał wykręcony z 2 do 2,6