Intel czy Ryzen? Co w podstawowym laptopie?

Witajcie
Mój laptop umiera i czas coś kupić ale totalnie nie wiem czym to wszystko się różni (wybaczcie ale wychowałem się na prockach 286,386 i 486 :wink: )
Laptop potrzebny do biura,neta,filmów,tv-online i minecraft (gram z córką jak jestem na wyjeździe)
Moje najbardziej wymagające gry to Civilization V :slight_smile:
Celuję w 15,6 cala lub więcej.
Dysk nie musi być duży,powiedzmy 256GB - nie trzymam za wiele danych (teraz używam jakieś 300GB ale 3/4 do wywalenia)
Kwota - chciałbym zmieścić się w 2500-3000 zł
Znalazłem coś takiego:

• procesor Intel Core i5-5200U
  • pamięć RAM 8GB DDR3
  • karta graficzna Intel HD Graphics 5500
  • dysk SSD 256GB
  • matryca błyszcząca 15,6" HD
  • system operacyjny Windows 10 Home
    albo
  • procesor AMD Ryzen 5 2500U
  • pamięć RAM 8GB DDR4
  • karta graficzna AMD RX Vega 8
  • dysk SSD 256GB PCIe NVMe
  • matryca matowa 15,6" HD
  • system operacyjny Windows 10 Home
    Jest mnóstwo laptopów na Ryzenie 5 lub 7

Czy można z całą pewnością powiedzieć,że Intel jest lepszy lub gorszy od Ryzena?
Na co patrzeć? Liczba rdzeni czy jak?

Pozdrawiam

W tych wskazanych Ryzen wygrywa a Intel 5000 to złom.

Jeżeli chcesz kupic Intela, to TYLKO serie procków od 8000+
Przelicznik masz mniej wiecej taki:
I3 8/9000= Ryzen 2/3200U
I5 8/9000= Ryzen 2/3500U

Przy czy w przypadku Intela, bez dodatkowej grafiki, będzie ciężko z grami… :wink:
Natomiast na Integrze Ryzena 2500U nawet Wiedźmina 3, na najniższych w 30-35 FPS, uruchomisz.

Ogólnie skłaniałbym sie ku Ryzenom, lepsza grafika czyni je nieco bardziej uniwersalnymi, sa też chyba nieco tańsze. Zaosczędzona stówke można zaś na np nieco wiekszy RAM przeznaczyć.

Uwaga: jeżeli słowo “gry” gdzieś tam jednak bardziej zaczyna majaczyć, to w okolicach 2500 dostaniesz pierwsze modele z GT 1050/RX560. To najniższe karty graficzne do rozważania. Każdy model z kartą “MX” możesz wyrzucić obecnie. :slight_smile:

ED. POzostałe parametry 15 cali, FHD Matowa i 8 GB RAM są standardem.

Ok. Przetrawiam treść (połowy nie zrozumiałem :slight_smile: ) ale spoko - włączam nowe wyszukiwania. Intel z serii 8000 nie są jakoś bardzo droższe ale wszędzie zintegrowana grafika.
Zawsze myślałem,że Intel jest najlepszy (to z czasów gdy był Intel a później dłuuugo nic)
Przykłady podałem jako odniesienie (rozsądne ceny) ale jest cała masa laptopów (stosunkowo tanich) z procesorami dwurdzeniowymi. Warto je w ogóle brać pod uwagę?
No i doczytałem,że Vega 8 jest lepszy od tych Intelowskich kart.

Nie. Jak już kupujesz nowego laptopa to postaw sobie za minimum 4 rdzenie i 8GB RAM DDR4. Zapomnij o DDR3. Jeżeli masz zamiar kupić laptopa wyłącznie ze zintegrowaną grafiką to nic poniżej Vegi 8 ale wtedy jesteś skazany wyłącznie na Ryzeny. Jeżeli chcesz jednak mocno Intela to nic poniżej 8gen. Dysk tylko SSD. HDD może być wyłącznie jako dodatkowy.

1. Od czasu Ryzenów (3 lata) AMD ma lepszą ofertę, a przynajmniej porównywalną.
  2. Dwurdzeniowe laptopy, ale koniecznie z wielowątkowością, to raczej maszyny biurowe. W grach strategicznych np. CIV to będzie minus. :slight_smile:
  3. Tak Vega jest na poziomie kart graficznych NV z rodziny MX, dlatego MX odradzam. Zintegrowana grafika w intelach 10000 jest już OK, ale cena wyższa.

Takze podpisuję sie pod radą Kolegi:

Wypadałoby dodać, że jeżeli to ma być laptop do gier (nawet w sumie tych “niedzielnych”) to warto byłoby wybrać coś z procesorów mających w nazwie na końcu zamiast literki “U” literkę “H”.
Literka U oznacza procesor niskonapięciowy - oznacza to, że procesor oszczędza energię kosztem wydajności. Literka H oznacza procesor wysokonapięciowy. Oznacza to większy pobór mocy ale również większą wydajność.

Ok.
Pomału się rozjaśnia czego szukać. Teraz kwestią brać czy nie będzie cena.
Literki U i H mnie zabiły :slight_smile: Nie wpadłbym na to.
DDR3 i DDR4 też mi w oko nie wpadło.
Dzięki Panowie
Zaczynam poszukiwania od nowa

Z tą literką H to za dużo nie znalazłem ale coś jest za 2900
AMD Ryzen 5 3550H
Procesor (taktowanie) [GHz] 2,1 GHz
Ilość rdzeni [szt.] 4
Ilość wątków [szt.] 8
Procesor (pamięć cache) [MB] 4 MB
AMD Radeon RX 560X
Karta graficzna (pamięć karty) 4GB
Pamięć RAM 8 GB
Dysk SSD 512 GB

Według Waszej oceny,minimum spełnia :slight_smile:

Poszukam jeszcze czy coś podobnego w lepszej cenie znajdę. W sumie czasem widuję komputery nieznanych mi firm ale raczej ważne co w środku.

Mozesz jeszcze poszukać 17 cali, jeżeli tylko stacjonarny ma byc, to wygodniejszy (i nieco lepsza kultura). Ten jest OK. Cudów nie oczekuj, ale spokojnie w RTS nowsze pograsz, inne gry też, choć na niskich. No i pewnie do 16 GB będziesz RAM podnosił. :wink:

Ogólnie przekraczając 3000 powoli w obszar 1650 wchodzimy lub przynajmniej 1050 TI. :wink:

Ha,w moim budżecie 17 cali nie mogłem znaleźć. Co prawda będę używał mocno mobilnie laptopa ale byłem skłonny brać większy. Niestety budżet nie jest z gumy :slight_smile:
A wielkość RAM ma znaczenie w codziennym użytkowaniu czy raczej przy grach?

W okolicach 3000+/- 200 zł max sa juz chyba Lenovo 17z 560/1050. Poszukaj w różnych sklepach, oże gdzieś ceny są “rozsądniejsze”.

I jedno i drugie, zalezy od wykorzystywanego oprogramowania i… producenta laptopa.
Nie powiem Ci modeli, ale niektóre Ryzeny potrafia nawet 2 GB RAM zabrać dla integry i nie zmienisz tego, nawet pomimo dedykowanej karty. :slight_smile:

Mój 2200U ukradł 512 MB, czyli tyle ile powinien, ale tez nie zmienie w BIOS.

Potrzebujesz systemu w cenie?

Jeśli chodzi o to,czy ma być Windows zainstalowany - to tak.