Intel eist a oc procka

Witam mam pytanie czy jak mam podkręcony procesor to opcja eist ma być włączona czy wyłączona ? bo z jednej strony zaniża taktowanie w spoczynku ( nie przekłada się to na pracę windowsa? ) a z drugiej strony jest chłodniej i ciszej przy oc do 3.4 ghz eist i c1e ma być włączone czy wyłączone ? 

Używam EIST od zawsze, nie widzę potrzeby aby cisnąć procka na 4.5GHz w czasie przeglądania sieci, niższe temperatury= dłuższe życie procka :slight_smile: ( w jakimś sensie). Spokojnie zostaw jak masz.

właśnie obecnie mam wyłączone ale zastanawiam się nad włączeniem bo tak jak mówisz po co katować proca przy przeglądarce a c1e także włączyć ? 

Tak, C1e jest wymagane do poprawnego działania EIST.

oki to włączę dzięki :) 

Nie przy każdym CPU  z OC i płycie numer przejdzie - trzeba przetestować działanie CPU z włączonymi funkcjami w biosie.

EIST obniża mnożnik i napięcie - kiedyś testowaliśmy i zależy od CPU, rząd wielkości 2/5 stopni mniej lub wcale.

C1E wyłącza funkcje CPU, celem oszczędzania energii.

Obie funkcje są niezależne od siebie.

Przy włączonych tych opcjach komp może być niestabilny, szczególnie przy włączonej opcji C1E, dlatego przy OC zaleca się wyłączenie tych opcji.

Pozwolę Sobie się nie zgodzić :stuck_out_tongue:

Są dwie szkoły OC, jedna to OC 24/7 sztywne i właśnie włączone opcje zbijające mnożnik i vcore, jeżeli OC jest wykonane prawidłowo to nie ma mowy o niestabilności, chyba, że ktoś grzebał przy “undervolting” dla Idle, wtedy faktycznie eist może powodować niestabilność, zbyt niski Vcore.

Na zrzucie moje ustawienia, działam tak od roku, jest “rock solid”, ogólnie, jak wspominałem wcześniej, ciśnięcia cepka na wysokim takcie i vcore w trakcie przeglądania sieci jest IMO bez sensu :slight_smile:

OPH_png_300x300_q85.jpg

Semtex, zawsze wyznaję zasadę, że trzeba sprawdzić i już,bo w tej materii są różne szkoły.

Jak to mówią, wszystko zależy jak leży, czy od różnych czynników.

@JNJN

Absolutnie nie neguję potrzeby sprawdzenia stabilności OC, wielu zapomina, że stabilność OC to nie tylko “load” ale również zachowanie w Idle, często widziałem sytuacje, gdzie OC przechodziło 12h w Prime a na pulpicie były ścinki, jednak w tym temacie odniosłem się tylko do samego EIST, wychodząc z założenia, że OP ma już sprawę przetestowaną :wink: