Intel gma 4500

Witam, zamierzam kupic laptopa, w którym jest taka karta graficzna. Czy ktoś może mógłby coś o niej powiedzieć? Czy jest wydajna? Może ktoś ma taką? Znalazłem jakieś porównanie tej karty z inną, jednak wiele mi te cyferki nie mówią. Laptop ma służyc do programów typu AutoCad - na studiach, więc chyba nie będzie tam bardzo dużych projektów.

Jest to karta zintegrowana - czy takie karty często się psują? Podejrzewam, że jeśli mi się np spali do wymiany będzie pół komputera, to prawda?

Pierwszy raz to słyszę, kto Ci takich głupot na opowiadał.

Do takich rzeczy, przydałby się lepszy laptop z lepszą grafą, czyli z dedykowaną, a nie zintegrowaną.

Podaj ile masz max. kasy na laptopa.

Karty takie bardzo rzadko ulegają awarii, jednak Intel GMA nie nadaje się do grania w nowsze gry (wersja 965 ma problemy z Carbonem…)

Jeśli tak będzie - wystarczy, przy większych może czasem braknąć mocy :slight_smile:

Kto tu mówi o grach?

Mowa jest o wymagających programach.

Plotka - nie nawiedzę takich plotek.

Ameryki to Ty kolego nie odkryłeś :expressionless: Wiadomo, że na zintegrowanej grafie, w prawie żadną nowszą grę nie pogramy [-X

Przyzwyczajony jestem do swojego PC, na którym WoW to max co pójdzie, więc w nowe gry nawet nie zamierzam grać.

Mam około 2500zł, ale także możliwość ściągnięcia laptopa z USA. Myślę, że za 2500zł w USA kupie laptopa wartego w Polsce 3000zł, więc w Polsce w takich cenach się trzeba orientować.

Więc do AutoCada karta zintegrowana może być wydajna ?

Skoro masz ~3000zł to po co kupować laptop z grafiką Intel GMA 4500? Chociażby tutaj lub tutaj masz przyzwoitego laptopa, który na pewno poradzi sobie z tym programem, pograsz nawet w nowsze gry (pomijając te bardziej wymagające). Jak lepiej poszukasz to znajdziesz trochę taniej (power of komputronik).

Dużo dobrego słyszałem o firmie Dell, a ciężko znaleść coś Dell’a do około 3000zł z dość dobrym sprzętem. Zależy mi także na 17 calach. A o komputronik to chyba jeden z najdroższych polskich sklepów komputerowych :slight_smile: Poszukam w takim razie laptopów z lepszymi kartami graficznymi. A co do tego laptopa, który podałeś - firma Lenovo nie jest znaną firmą, więc pewnie nie płaci się za markę, a za produk, tylko czy jest taki produkt jest solidny? Bo o Dellach słyszałem ze produkują jedne z lepszych lapków.

Lenovo jest solidne. Kojarzysz firmę IBM? Lenovo wykupiło tę markę, więc o jakość bym się nie bał :slight_smile:

Pooglądaj jeszcze produkty firmy Toshiba, też bardzo dobra jakość.

BTW: Popatrz na drugiego laptopa jakiego poleciłem, szczególnie komentarz: “Bardzo dobry laptop. Mam go 2 tygodnie i używam do projektowania w AutoCadzie i Dialuksie. Nie wiesza się, wydajność jest rewelacyjna…” - wiem, że na tym lepiej całkowicie się nie opierać, ale masz na pewno większą pewność.

BTW2: Jeśli chodzi o 17 cali - są konieczne? Dość ciężko znaleźć laptopa z dobrą grafiką i taką matrycą.

Korzystając z okazji zapytam jeszcze o jedną daną związaną z kartami graficznymi. Tu jest opis karty graficznej z laptopa który podałeś. Pisze tam m.in. :

Co to dokładnie oznacza? Skoro pisze “Max” znaczy, że 1024 nie jest na stałe. Czyżby karta graficzna ciągnęła pamięć z RAMu ? W takim razie czy w ogóle ma jakąkolwiek pamięć wbudowaną?

Karta posiada własną pamięć (256 bądź 512 DDR3), a resztę “ciągnie” z pamięci RAM. Taka grafika, szczególnie jak na laptopy jest bardzo dobra.

Dzięki za pomoc. Mniej więcej takiej karty będę szukał. A karty zintegrowane mają podobne parametry ? Też wbudowana pamięć i możwliość rozbudowania z RAMu ?

Mniej więcej podobnie to wygląda, jednak są dużo słabsze.

Możesz jeszcze poszukać Notebooka z grafiką na poziomie Ati Radeon HD 3650.

Więc karty zintegrowane są jednak słabsze? Lepiej wybierac dedykowaną?

tak :slight_smile: