Intel HD Graphics 4600

Witam wszystkich z forum, jakis czas temu podczas gry w Wiedzmina 3 jakby mi sterowniki przestały działać, gdyż wyrzuciło mi obraz na monitorze po chwili zrestertowalem komputer gdy obraz dalej nie chciał się pojawić, podociskalem wszystko w monitorze i byl juz obraz. Jednak gdy wchodze w jakakolwiek gre to mam straszne zacinki, ze nawet nie da sie ruszyc z miejsca.

Jestem w tym kompletnie zielony i morduje sie z 3 dni aby wgrac właściwe sterowniki bo mysle, ze raczej to jest wina tego. Wiec oto pytanie jakie sterowniki wgrac do tej karty graficznej? stare Mialem z Nividi jak mi instalował i teraz tez bym chcial takie miec, blagam pomooozcie!!!

tutaj screen z GPU-Z
https://zapodaj.net/b28f34170fd20.gif.html

To wygląda ze podłączyłeś monitor do złącza płyty głównej, a nie do złącza karty graficznej. Sprawdź to, a jak nie wiesz co i jak zrób zdjęcia tyłu komputera.

Jezeli podlacze za pomoc przejsciowki [Tak jak bylo podlaczone na samym poczatku] To nie wykrywa na monitorze, pisze brak sygnalu.

https://zapodaj.net/83a251c3b728c.jpg.html

Jezeli podlacze w ten sposób, to wykrywa wszystko normalnie.

https://zapodaj.net/dc7539240f82f.jpg.html

Mam pytanie; Czy to moze byc wina przejściówki?

To oznacza, że padła lub jest odłączona karta graficzna.
Żadne mocne gry nie będą działać na zintegrowanej grafice.

W pierwszym wariancie monitor podpinasz do karty zewnętrznej, zaś w drugim do płyty głównej. W tym drugim przypadku właśnie używasz karty zintegrowanej w procesorze i tutaj wymagające gry po prostu nie pójdą. Napisz co masz w tym komputerze.

Panie, a Pan nie jest Trolem, albo masz Pan zewnętrzną kartę, której nie podałeś:)?
Wiedzmin 3 na Intel 4600? To jakieś 15 klatek na sekundę.

I tak powinno być na tej “karcie”, może dałbyś radę pograć w okolicach 30 klatek w Obliviona/Skyrima, ale nie wiedzmina.

A ten HDMI gdzie jest podłączony?

Tak jak przewidziałem i napisali przedmówcy, podłączając w ten działający sposób korzystasz z karty zintegrowanej w procesorze, która jest zbyt mało wydajna do gier.
Żeby wykorzystać wydajną kartę monitor musi być podłączony tak jak wcześniej do tych złączy równoległych z dołem komputera.

Teraz przyczyny mogą być różne:

• wymieniony najczarniejszy scenariusz czyli zdechła karta graficzna,
    a teraz te zdrowsze dla kieszeni:
  • karta mogła się wypiąć ze slotu na płycie głównej, należałoby otworzyć komputer i ją docisnąć do slotu,
  • możliwe ze zepsułeś przejściówkę (usterka wygląda na wyrwaniem kabla od monitora z karty graficznej, możliwe ze przy swoim nieumiejętnym dociskaniu wszystkiego mogłeś wygiąć któryś “bolec” wtyczki)
  • uszkodziłeś gniazdo karty graficznej do której przejściówka była podłączona,

Tak jak @bachus zauważył do kart graficznej obok kabla od monitora masz wpięty kabel HDMI czy z drugiej strony jest on do czegoś podłączony np. telewizor.

Sprawdź też czy monitor nie ma więcej złącz niż tylko to z którego korzystałeś dotychczas (będą przypominać te złącza jakie masz na karcie graficznej).

@anon7248146 to nie wygląda na Trola tylko na typowo zieloną osobę, do czego autor wątku się od razu przyznaje.

Tak całkiem zieloną to nie;-) W pierwszym poście podal kartę Intela i, ze instaluje sterowniki do Nvidi. Wnosek z tego taki, że on wie, że ma “jeszcze jakaś kartę Nvidi” (ale jasno nie napisze"), umie skorzystać z CPUZ, a zielony by kliknął “ppm mój komputer -> sprzęt” :slight_smile: Okej, może faktycznie trochę zbyt szybko oceniłem, ale trochę pokręcony post.