Połączyłem pamięć intel optane z portem m2. Następnie pobrałem oprogramowanie, które automatycznie zmieniło się z AHCI na RST z optane. Uruchomiłem laptopa, zakończyłem instalację programu i wyskoczyłem z programu, że nie ma kompatybilnych napędów dla pamięci Intel Optane. Wszedłem do biosu i kiedy jest ustawiony na RST z opcją optane, nie widzisz tego na dyskach w BIOS-ie, ale kiedy jest ustawiony na AHCI, możesz zobaczyć dysk w BIOS-ie, ale kiedy uruchomię laptopa na AHCI wyskakuje do tego, że komputer napotkał problem. Dodam, że laptop w menedżerze urządzeń może zobaczyć dysk.
Ale w czym dokładnie są problemy? Samego dysku nie zobaczysz później w systemie. Co do samego Intel Optane: jak już wspomniano… jest to technologia Intela, której zupełnie nie rozumiem i do kogo jest adresowana. Mam wrażenie, że Intel miał magazyny pełne małych układów pamięci, ew. kontrakty na fabryki i chcieli zmniejszyć straty. Kup w to miejsce 120-240GB na M.2, zyskasz dużo więcej. 120 GOODRAM 120GB S400U M.2 2280 wyłapiesz za 70zł, Adata SSD XPG SX6000 128GB M.2 NVMe 2280 kupowałem kilka dni temu komuś za 100zł. M.2 są teraz relatywnie w cenie miski ryżu.
Poszukaj na stronie producenta sterowników chipsetu płyty głównej ew. czegoś pod kątem slotu m.2. Chyba, że masz możliwość zwrócić to zamień na SSD m.2