Interaktywna krzyżówka

Czy da się zrobić coś takiego jak interaktywna krzyżówka, którą ktoś wypełnia i po naciśnięciu buttona “sprawdź”, sprawdza krzyżówkę. :slight_smile:

http://krzyzowki.interia.pl/

mi chodzi o krzyżówkę, którą sam robie na swoją stronę

da się, najłatwiej będzie prawdopodobnie napisać coś takiego w Javie

a jakoś jaśniej (bo w javie jestem zielony

, do krzyżówki na stronie nada się i php i flash, a od biedy JS (Ajax; sprawdzanie, tak jak w formularzu czy litera na danym miejscu jest taka jaka powinna być). Nie trzeba angażować procesorożernej Javy.

plunio7 , jasne że można, nad zasobożernością flash playera względem JRE nie będę dywagował, nigdy nie porównywałem tych obu, ale nie sądzę, by różnica była bardzo duża dla współczesnych komputerów. Różnica jest taka, że w Javie można to napisać za darmo, a o ile dobrze pamiętam, do flasha nie istnieje nic darmowego. Co do AJAXa, cóż pewnie dało by radę, na pewno było by lżejsze niż w Javie, ale nie jestem pewien czy wygoda użytkowania była by aż tak duża (wygoda zarówno dla odbiorcy jak i dla programisty).

tomlisek1 , jak jesteś totalnie zielony to niewiele zdziałasz, zależy do czego tego potrzebujesz, być może okaże się, że opłaca się zlecić taki zadanie rasowemu programiście Javy. Albo samemu zacząć uczyć się języka, ale to raczej długa i żmudna droga…

a może jakiś gotowiec?? ![-o<

każda krzyżówka jest inna