Interent wolno działa mimo szybkiego łącza


(Szymonkryszak) #1

Witam! Mam problem z internetem a właściwie to chyba bardziej z komputerem. Mam łącze z Multimedia, na testach łączy pokazuje 20-30 Mbit, internet działa normalnie na telefonie i na konsoli. Natomiast na komputerze jest koszmar. Strony ładują się po 3-5 minut, czasami się strona nie załaduje ponieważ czas jest przekroczony. W związku z tym iż wcześniej miałem inny komputer i wszystko działało jak należy dlatego wiem, że napewno wina jest po stronie komputera jednak nie umiem sobie sam z tym poradzić. Robiłem te całe przyśpieszacze, które są podawane na różnych stronach jednak to nic nie daje, podejrzewam że wina jest gdzie indziej ale nie wiem gdzie. Posiadam komputer Asus Intel I7 Typ procesora    QuadCore , 2600 MHz (26 x 100),  GB Ramu)Nazwa modułu    Elpida EBJ41UF8BCS0-DJ-F, karta Wifi Atheros AR9285 802.11b/g Wireless Network Adapter    PCI.  Pamięć podręczna L1 danych    32 KB per core, Pamięć podręczna L2    256 KB per core  (On-Die, ECC, Full-Speed), Pamięć podręczna L3    6 MB  (On-Die, ECC, Full-Speed). Nie wiem co powinienem Wam tutaj jeszcze wrzucić żebyście mogli pomóc. Proszę o sugestie jak rozwiązać problem. Proszę pisać co jeszcze mam Wam wrzucić żebyście mogli odpowiedzieć co zrobić. Dooudam jeszcze, że czasami ale to naprawdę czasami strona włącza się normalnie, jest to rzadkość ale zdarza się, wszystko zależy też trochę od strony, np. yutube to już raczej zamula.


(Domker) #2

Widzę, że masz kartę WiFi w standardzie “g” daje to prędkość teoretycznie 54Mbps, a realnie ok 24 - 34 Mbps, więc internet powinien raczej dosyć szybko śmigać.

Sprawdź najpierw ping poleceniem:

Wklej mi tutaj rezultat.


(Szymonkryszak) #3

UAaEnBP.jpg

 

Tutaj wrzuciłem screen. Niby jest ok ale teraz sobie pping zrobiłem na strone www.pekao24.pl i mam 4 razy ze upłynął limit czasu rządania.

DGmShGp.jpg

tutaj jeszcze raz ping tym razem z tej strony


(Longhorn2009) #4

Idealnie byłoby podłączyć komputer przewodowo, ale jeśli jesteś zmuszony korzystać z wifi to na pewno przeskanuj eter programem Acrylic WiFi Home w poszukiwaniu mniej zatłoczonego kanału wifi i na taki też zmień (jeśli masz możliwość wejścia na router).

Możesz też pobrać nowe sterowniki odpowiednie dla swojego modelu https://www.atheros-drivers.com/atheros-wireless-drivers.html W praktyce standard b/g jest już przestarzały. Możesz pomyśleć o zmianie karty na bardziej wydajny standard N lub AC.


(Domker) #5

Mówiłeś, że na smartfonie działa szybko. Spróbuj jeszcze podłączyć smartfon przez kabel USB i zrobić z niego modem (punkt dostępowy) i zobacz, czy działa szybciej. Opcja powinna nazywać się “Tethering przez USB”. Może dużych prędkości nie otrzymasz w ten sposób, ale zobaczysz, czy tak samo opieszale strony się wczytują.

(pozwoli to wyodrębnić, czy rzeczywiście przyczyną jest karta wifi)

PS. Dobrychprogramów raczej bym na twoim miejscu nie pingował, bo dzisiaj mają coś problemy z dostępnością serwisu :slight_smile: Serwis PEKO24 ma pingowanie wyłączone, albo TTL ustawione na dużą wartość, żeby uniknąć ataków DDoS


(Szymonkryszak) #6

Ale tutaj nie chodzi o wifi bo na telefonie działa normalnie i gdy jednoczesniej włącze na komórce i komputerze stronke to na telefonie sie ona odpali normalnie a na komputerze mieli i mieli i nic.

Kurde nie mogę ogarnać tego tetheringu, mam nakładkę flyme na androidzie i nie mogę nigdzie znależć tethering przez USB, mam jedynie tethering przez bluetootha ale te byyż też nie umiem ustawić żeby przez telefon mieć internet.

 

 

Dobra Panowie udało się połączyć z internetem przez telefon i już podczas minutowej próby widać różnicę, wchodziłem na pekao, czyli tam gdzie najbardziej zamulało, i przez telefon wszystko fajnie ładnie działa. Czyli wnioskując karta sieciowa do bani. I tutaj moje pytanie czy muszę wymienić w laptopie tą kartę czy mogę zewnętrzną taką na usb podpiąć. Jeżeli taka zewnętrzna może być to może jakieś propozycje jaka?

 

Czy to może być takie coś ?

http://allegro.pl/tp-link-tl-wn725n-karta-mini-wi-fi-usb-150mbps-fv-i5983668399.html

 


(Domker) #7

A no fakt - FlymeOS nie ma tetheringu po USB od wersji zdaje się 4.5.

 

To zmienia postać rzeczy. W takim razie na routerze jest coś nie tak.

Sprawdź ustawiania QoS/Bandwidth Control - testowo przydziel dla smartfona połowę przepustowości i połowę dla komputera i zobacz, czy sytuacja z wolnym ładowaniem stron na komputerze się powtórzy.

Ewentualnie można jeszcze na routerze spróbować przestawić z “bgn mixed” na “bg mixed” (tylko nie wiem, czy komórka wtedy się zdoła połączyć z wifi)


(Szymonkryszak) #8

Ja mam router z Multimedia więc raczej średnio mogę zmieniać jego ustawienia. No ale skoro na komputerze nie działają niektóre strony, w sensie że się bardzo muli to nie jest popsuta karta sieciowa?


(Domker) #9

Sam mówiłeś, że muli tylko jak masz połączenie zestawione z routerem zarówno na PC jak i smartfonie.

Karta sieciowa raczej odpada w takim przypadku. Możesz też spróbować podłączyć komputer przez kabel sieciowy jeżeli jest taka możliwość.


(Szymonkryszak) #10

Źle mnie zrozumiałeś, pisałem że jak jednocześnie sobie sprawdzam to wtedy na telefonie normalnie a na kompie muli. Niem  że muli od telefonu. W jednoczesnym momencie jestem podpięty na dwóch urządzeniach i na jednym działa normalnie a na komputerze się zamula.


(Domker) #11

Nie mniej jednak jest pewna regularność - możesz nawet sokowirówkę po WiFi podłączyć do routera i na komputerze według opisanego schematu będzie Ci internet mulił :slight_smile:

Sprawdź po prostu, czy podłączając komputer przez kabel sieciowy do routera taki problem też występuje.


(Szymonkryszak) #12

Podpiąłem komputer pod internet po kablu i takiej sytuacji nie było więc chyba wychodzi na to, że problem jest z kartą sieciową.