Internet bardzo wolno chodzi, zawieszanie komputera


(Wierzba92) #1

Nie wiem co się dzieje ale ostatni bardzo wolno chodzi mi internet a mam chello łącze 1mb/sec filmy na youtube ładują sie godzinami a na dodatek ostatnio pobrałem firewall ZoneAlarm i żeby wejść do internetu zaraz po włączeniu komputera muszę włączać tego firewalla i wyłączać abym mógł włączyć jakąś stronkę gdy mam włączonego firewall też nie działa ;/. I jeszcze jedna ważna sprawa nie wiem czy to ma coś wspólnego ale komputer mi się co chwile wiesza nie wiem co robić nie znam sie za bardzo na komputerach potrzebuje pomocy!

oto log:

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 13:28:53, on 07-04-13

Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2600.0000)

Proszę o pomoc!! :frowning:


(Joan Sunshine) #2

Ściągasz narzędzie KillBox, zaznaczasz Delete on Reboot, potem klikasz All Files i wklejasz do pola Full Path of File to Delete ścieżki:

C:\WINDOWS\System32\rpcc.dll

Klikasz X i reset sysa.

usuń wpisy w hjt, folder ręcznie z dysku, daj nowe logi hjt+silnetrunners :slight_smile:


(Adam Stepinski1) #3

Z HijackThis wynika że masz 2 antywirusy : Avast'a i ZoneAlarm.

Skasuj jednego może będzie działać szybciej


(Joan Sunshine) #4

adam-stepinski1 zone alarm jest firewallem :?


(Wierzba92) #5

No dobra zrobiłem oto logi:

Silentrunners

HijackThis

A i jeszcze jedno w zone alarm jest opcja antyvirus może "adam-stepinski1" ma racje??


(Joan Sunshine) #6

silent urwany, wklej całego. hjt czysty.

Otwórz notatnik i wklej w nim to:

Plik -> zapisz jako -> zmień rozszerzenie na wszystkie pliki -> zapisz pod nazwą FIX.REG

Odpal plik FIX.REG i potwierdź dodanie do rejestru i reset kompa :slight_smile:


(Polarowicz) #7

Nie on nie ma racji ponieważ ta funkcja służy do ochrony przed ładowaniem się kodu wirusa do pamięci, a tak po za tym też kiedyś korzystałem z tego połączenia i nie miałem żadnych problemów

Pozdrawiam


(Wierzba92) #8

ok poprawiłem już loga

EDIT

OK zrobiłem już wszystko co napisałeś :slight_smile: zniknął mi błąd który pokazywał się przy starcie windowsa ^^ teraz sprawa tego wieszania sie komputera :confused: podejrzewam że to procesor się przegrzewa ale nie wiem jak to sprawdzić i naprawić ;/


(adam9870) #9

Użyj narzędzia SmitFraudFix z opcji numer 2 w trybie awaryjnym, a następnie wklej zawartość pliku c:\rapport.txt plus nowy log z Silenta.

Z tego co zauważyłem na różnych forach internetowych, często z Zone Alarmem występują podobne problemy i niestety poza wyłączeniem go lub usunięciem nie ma rady. Tak więc jeśli nie znajdziesz rozwiązania tego problemu to może pomyślałbyś o innym firewallu np. Kerio ?


(Wierzba92) #10

w trybie awaryjnym tzn windowsa w trybie awaryjnym uruchomić?? ;p sorki ale noob jestem ^^


(adam9870) #11

Tak, narzędzie SmitFraudFix masz uruchomić i zastosować będąc w trybie awaryjnym. Aby wejść do trybu awaryjnego należy podczas uruchamiania komputera wcisnąć i trzymać klawisz F5 lub F8 dopóki nie pojawi się plansza wyboru systemu, na której należy wskazać pozycję Tryb awaryjny.