Internet bez linii telefonicznej jak i co?

Witam. Mam taki problem że kończy mi się umowa z internetem mobilnym Play (limit 7GB) i mam zamiar ją rozwiązać lecz niewiem jaki internet wziąć . Mam słupy koło domu lecz niemam lini telefonicznej . Dzwoniłem do Netii i UPC i bez linii się nieda . I jak rozwiązać ten problem bo zależy mi na necie bez limitu i ruterem na 2 pc + wi fi .

Trochę nie na temat, ale czy nie ma żadnej regulacji prawnej by po upływie czasu zawartej umowy nie możliwości automatycznej przedłożenia jej, jak to mam w Orange na 6m

Powinno być z automatu ze koniec umowy to koniec umowy, a nie ze trzeba sie martwic o wypowiedzenia itp, to usługodawca powinien nas informować i proponować przedłożenie umowy a nie my sie martwi o ewentualne jej wypowiedzenie

Chodzi mi o to że umowa mi się kończy za niecały miesiąc ja jej raczej nie przedłużę i po zakończeniu umowy wybrac inny internet bez limitu danych.

PS: Usługodawca kontaktował sie ze mną w tej sprawie ale nic jeszce z nim nie uzgodniłem.

Sliwa13 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Jeśli masz w swoim mieście dobrego i sprawdzonego dostawcę to polecam radio na 5Ghz Jeśłi dostawca dotrzymuje umowy i posiada łącza o dobrych parametrach to jest to najlepsze rozwiązanie.

UPC jest operatorem kablowym i nie potrzebna mu linia telefoniczna, więc nie powinno być problemu z korzystaniem z ich usług.

Jeśli nie mają okablowania w budynku autora tematu to będzie ten problem. UPC, podobnie jak Vectra i Multimedia działają w wybranych lokalizacjach, a nie w każdym budynku. Największy teren obejmuje TPSA/Orange. Oni w teorii są w stanie świadczyć usługi swoje nawet na wsi. Tak telefon działa, ale w Internet 20Mbit średnio wierzę. Tak na przeciwko mojego budynku w bloku jest UPC wraz z Vectrą, tak u mnie działa wyłącznie TPSA/Orange/Netia :D.

To to ja wiem, autor pisał o linii telefonicznej, dlatego zwróciłem na to uwagę :wink:

Multimedia do tej pory też działa i przypuszczam że jeszcze w wielu lokalizacjach działa na liniach telefonicznych (swoich nie TP Sa). Teraz masowo przechodzą na łącza światłowodowe.

A tak z ciekawości czego chcesz zrezygnować z usług Playa ??

Bo według moich doświadczeń i rozeznania mają jedną z najlepszych ofert internetu mobilnego w Polsce (zarówno pod względem stabilności jak i zasięgu). I raczej będzie trudno znaleźć coś lepszego.

No chyba że nie zależy ci na mobilności to poszukaj lokalnego dostawcy netu drogą radiową, który ma sprawdzoną renomę na lokalnym rynku.

Nie zależy mi na mobilności . Z usług Playa mam zamiar zrezygnowac m.i. przez to że jest limit danych.

Jeżeli bez limitu to musisz sprawdzić czy w twoim otoczeniu jest operator który umożliwia dostęp do internetu drogą radiową. Sieci komórkowe mają przeważnie internet z limitem transferu danych.

Nie jest mu potrzebna linia telefoniczna, ale za to potrzebna jest linia telewizyjna. Możliwość dostępu do sieci telewizji kablowej w domu jednorodzinnym jest mało prawdopodobna.

Tak jak wspomniał fiesta, inni operatorzy - np. Multimedia Polska - w różnych miejscach posiadają zarówno sieci telefoniczne, jak i telewizyjne. Ale najpierw tą linię musisz podłączyć.

Jedna opcja to jakiś lokalny usługodawca na 5 GHz o dobrej renomie (o ile taki jest), druga to podłączenie tej linii, która biegnie koło twojego domu. Prawdopodobnie jest to linia Telekomunikacji Polskiej (w tej chwili występującej pod marką Orange - ale z tej marki korzysta też operator komórkowy, firma PTK Centertel, spółka-córka TPSA - jednak więcej możliwości działania mają punkty sprzedaży podlegające bezpośrednio pod TPSA), więc do ich salonu musisz się skierować. Przy czym jeśli u nich weźmiesz sam internet bez telefonu, będziesz musiał dopłacać za utrzymanie linii. Nie wiem, czy tak jest nadal, ale jakiś czas temu taniej było założyć telefon, a potem ten telefon zawiesić. Abonament za zawieszony telefon był obniżany do takiej kwoty, że była ona niższa niż opłata za utrzymanie linii bez telefonu.

Ty mi tego tłumaczyć nie musisz, bo ja to wiem, zresztą pisałem to już 4 posty temu. Autor wspomina o linii telefonicznej (patrz tytuł wątku) i do tego się odniosłem.