Internet bezprzewodowy - podawanie sygnału dalej?

witam,

jeżeli zły dział to przepraszam, nie wiedziałem co wybrać

jeżeli było to też przepraszam, ale nie wiedziałem nawet jak to wpisać w googlach :stuck_out_tongue:

a rzecz w tym:

czy posiadając modem internetu bezprzewodowego (obojętne jakiej firmy) mogę “nadawać” sygnał, czy inaczej: ustawić tak żeby kto inny mógł połaczyć się bezprzewodowo z tym internetem, albo jeszcze inaczej czy mając jeden modem można korzystać z internetu na dwóch laptopach?

jestem zagranicą i koledzy w mieszkaniu obok mają taki modem, a nie chciałbym kupować tutaj modemu na 2 miesiące, bo nawet nie wiem gdzie i jak

Zacznijmy od tego że nie jasno przedstawiłeś sytuację. Rozumiem że koledzy mają Internet 3G modemem “bezprzewodowym” czyli na usb czy jest to oddzielny router 3g. Jeżeli jest to modem USB, a jest on podpięty do laptopa wyposażonego w moduł Wi-Fi to Tak.

Wchodzi w “Centrum sieci i udostępniania” -> znajdujesz połączenie 3g klikasz Właściwości -> Udostępnianie -> Zaznaczasz 2 ptaszki.

Wracasz do “Centrum” wybierasz “Skonfiguruj nowe połączenie” -> Na samym dole bierzesz sieć typu Ad-Hoc -> Uzupełniasz nazwę sieci i hasło i klikasz ok.

Potem z drugiego laptopa się łączysz i korzystasz z Internetu.

Pewnie ze możesz jak na szybko to ICS w windows’ie da radę połączony z siecią AD-HOC. Jeśli coś bardziej na czasie to router z obsługą modemów USB. Na drogi sposób router z wbudowanym modemem 3G.

tak chodzi o modem na USB… “moduł wifi” to po prostu to, że mogę przez wifi odbierać internet? czy to jakies specjalne urzadzenie do nadawania wifi?

Urządzenie za pomocą którego możesz “odbierać” internet. “Nadawać” zresztą też :slight_smile:

Chyba o to chodzi: http://www.google.pl/search?client=opera&rls=en&q=Router+3G&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest :slight_smile: