Mam taki dziwny problem z internetem. Mamy w mieszkaniu net z UPC rozdzielamy sygnału ruterem d-link na 4 komputery, jednak nie ma znaczenia czy sa one właczone czy nie. Problem polega na tym ze w dwoch pokojach działa bez zarzutu natomiast u mnie jest problem z połączeniem, tylko w niektórych miejscach pokoju można sie czasami połączyc- a nawet jak sie pokaże informacja, że połączone i np jest siła sygnału dobra lub bardzo dobra to i tak nie można otworzyć żadnej strony (próbowałam w róznych przeglądarkach) w dwoch pozostałych pokojach internet działa na moim kompie. Kupiłam nawet taki “pen” do lepszego ściagania sygnału jednak to nic nie pomogło. Czy ktoś wie od czego to może byc? czy to jakis problem z ustawieniami czy ip? tylko proszę o jak najprostesz tłumaczenia- totalnie nie znam sie na kompach:)
marjj , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku
Hej,
Co to za router - jaki dokładnie model??
Czy wszystkie komputery podłączone są bezprzewodowo??
A czy inne komputery mają też problem w połączeniu się z netem we wspomnianym pomieszczeniu??
Jaki to model karty sieciowej??
I czy oby na pewno to tej karty używasz do łączenia się z siecią??
Bardzo prawdopodobne, że źródłem problemów są zakłócenia powodowane na przykład przez inne, pobliskie sieci. Łatwo to sprawdzić posługując się na przykład programem Net Stumbler. Jeśli zdarzy się, że na kanale, na którym nadaje Twoja sieć, nadaje też inna pobliska, warto zmienić kanał na inny.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dimatheus , co do programu NetStumbler . Jest on bardzo stary i nie obsługuje większości nowych kart WiFi.
Od siebie polecam program WirelessMon .
router d’link model dl 524
wszystkie kompy podłączone bezprzewodowo- same laptopy
kara sieciowa Karta sieciowa Broadcom 802.11b/g
nazwa tej karty pojawia mi sie przy właściwościach
dzieki wielkie za zainteresowanie tematem:)
– Dodane 07.12.2010 (Wt) 20:26 –
sciagnelam ten program tylko nie wiem co dalej:D
Pobrałeś NetSumblera czy WirelessMon’a
?
W WirelessMonie , wybierasz kartę sieciową i klikasz Reload .
Hej,
Szczerze mówiąc nie spotkałem się jak na razie z żadną kartką, która by nie działała w połączeniu z NetStumbler’em…
A co z tym pytaniem??
To jak to w końcu jest - używasz karty sieciowej wbudowanej w laptopa - bo Broadcom’y to najczęściej zintegrowane sieciówki WiFi - czy tego “pena”. No chyba że pisząc o “penie” miałeś na myśli coś innego??
Jeśli posługujesz się Net Stumbler’em po prostu uruchamiasz go, czekasz chwilę, by program wyszukał pobliskie sieci i sprawdzasz w lewym oknie, na jakich kanałach nadają inne sieci. Starasz się ustawić kanał jak najbardziej oddalony od tych obecnych…
Pozdrawiam,
Dimatheus