Stworzyłem stronę internetową opartą o dość prymitywne standardy,bo mam małe znajomości w tym temacie. Wszystko jednak działa bardzo dobrze na FF czy Operze. A na IE standardowo nie.
Przeglądarka Internet Explorer 8 jest tak szybka że chyba aż za szybka - po wczytaniu strony przez 1sek. jest ok, potem znikają wszystkie aktywne przyciski utworzone poprzez
[/code]
Co da się zrobić ? Zmienić aktywne na zwykłe, statyczne obrazki ?
Zauważyłem że gdy odpalam stronę na komputerze z dysku, przyciski nie ukrywają się, jednak są tylko statyczne - jedna grafika. IE natomiast wyświetla monit że ograniczył możliwość uruchamiania skryptów i formatów ActiveX na tej stronie w ramach bezpieczeństwa. Jak zezwolę na uruchamiane tych niby skryptów, dzieje się tak samo jak na serwerze, przyciski znikają.
Ten monit to normalka na IE, zezwala się i OK, ale ze znikaniem, to coś nie tak. Na próbę stworzyłem stronę z takim tylko wpisem i działa. Spróbuj podobnie.
Działo się to samo. Problem ten już rozwiązałem, ale powstał następny. Z IE nie ma tak łatwo
Zawinił plik pngifx.htc . Usunięcie go przywraca funkcjonalność przycisków, ale tedy też pół ze wszystkich grafik w PNG (szczególnie tych z szerokim przejściem tonalnym) jest wyświetlana nieprawidłowo.
Pamiętam że chyba w IE 6 wszystko działało gdy był plik pngfix.htc …
tzn. ja używałem pngfix.htc i działało. W kodzie strony mam też wpisane użycie pngfix.htc . Plik generowany przez WYSIWYG Web Builder .
Skorzystałem z twojego linka, wprowadziłem odpowiednie pliki na serwer oraz odpowiedni wpis do kodu strony(w sumie go tylko zmieniłem, bo miałem) - strona działa tak jakby fixa w ogóle nie było. Inne metody z JS też zawodzą, chyba pozamieniam te przyciski
Dla ciekawostki wklejam kody, jak wyglądają moj pngfix.htc działający i iepngfix.htc który nie działa, który można spotkać w Internecie.
pngfix.htc
iepngfix.htc
– Dodane 20.08.2010 (Pt) 14:24 –
PNGfix to jedno. Właściwy błąd to prawdopodobny brak obsługi ‘opacity’ . Wszędzie tam gdzie tego użyłem jest niepoprawnie wyświetlany plik. PNGfix tutaj jest więc niepotrzebny.
W IE 6 będzie się chyba krzaczyło,ale to już mały pikuś.