Internet i wartości MB/Mb

Pewnie to już gdzieś było ale chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tym internetem. Mam neostradę 1Mb/s i ściąga ok 125 kb/s. Jak wygląda sprawa w Netii gdzie internet podają w 1MB/s ? jaki jest przelicznik na to i różnica ?

Pokaż gdzie Netia podaje 1 MB/s : http://www.netia.pl/oferta_dla_domu,info,152.html

No to może iPlus albo coś ale wiem, że było o tym gdzieś, że robią wiarę w konia z tymi bitami i bajtami…

Prędkości u dostawców są podawne nie w Mb, lecz w Mbit. Aby przeliczyć z Mbit na Mb, trzeba podzielić przez 8. 1/8= 0.125 mb/s = 125 kb/s. Czy to netia czy neostrada tak samo się przelicza.

b – bit

B – bajt

1B = 8b

No to jeszcze wyjaśnij czym to się różni, bo ja jakoś różnicy nie widzę.

Chodzi Ci o to czym różni się bit od bajta. Czy dlaczego dostawcy zazwyczaj podaja w bitach a nie bajtach?

Chodzi mi to to abyś wyjaśnił czym się różni Mb od Mbit.

Dla Twojej informacji - i to i to " megabit" czyli nie ma różnicy, " bajt" oznacza się wielką literą " B", do tego skrót Mbit" nie jest prawidłowy, powinno być “megabit” lub “Mb”, natomiast "“megabajt” lub “MB”

cedar , na moje oko to wojteko10 nie rozróżnia podstawowych jednostek w informatyce i dla niego Mb to megabajt, a Mbit to megabit. Mało tego nie widzi różnicy między mb, Mb, mB i MB. Przydałoby się poczytać chociaż wikipedię :wink:

Mb, Mbit - to bity, (swoją drogą Mbit? niepoprawnie)

MB, MBajt - bajty.

mega jakby co :slight_smile:

Skoro używa się skrótów to należy być konsekwentnym - albo same skróty albo pełna nazwa przedrostka i jednostki.

Po pierwsze, jak wyżej - k B /s. Po drugie, nawet jak będzie metr od centrali, nie uzyska nigdy 2560 kB/s w sensie przepustowości danych interesujących użytkownika - nagłówki i tego typu ■■■■■ółki też swoje trzy grosze dorzucają, nie? :stuck_out_tongue:

Wziąłem Neo 6 Mb/s i narazie nie mam tej prędkości ( ok 750 kb/s powinno ściągać a jest ok 230 kb/s ). Jestem jakiś km od centrali a od skrzynki TP jakieś 100 m więc 6 mb powinno mi sięgać… Co ciekawe przy podłączaniu neta pisze Neo podłączona bla bla szybkość: 6,5 Mb, czasami pisze 6,6 lub 6.4…