Internet jest po kablu ale nie przez router


(ncichocka121) #1

Witam,
od dłuższego korzystałem z internetu przez router, który był podłączony do sieci ethernetem. Od kilku dni nie mogę się połączyć z internetem przez router, ale po kablu omijając router mogę. Co mogę z tym zrobić?


(iJuliusz) #2

Czy router jest nonstop podłączony do prądu?
Może trzeba go na chwilę wyłączyć? Nie resetować.

Jeśli będzie potrzeba zresetować router, masz instrukcję jakie powinny być ustawienia do poprawnego działania? Loginy, hasła?


(ncichocka121) #3

Router jest chyba podłączony do modemu UPS (wynajmuje od kogoś mieszkanie) i od początku nie było problemu z połączeniem ale ostatnio nie działał internet nawet po kablu i właściciel chyba zrestartował albo zmienił porty i internet wrócił ale tylko po kablu bez routera. Czego to może być przyczyna oraz czego będę potrzebował do połączenia bo może być ciężko się dogadać? Routera wina raczej nie jest bo sprawdziłem na drugim i to samo.


(bachus) #4

1/ UPC
2/ rozumiem, że kabel przychodzący z UPC (innego routera) wchodzi do portu WAN w Twoim routerze?
3/ jak to windows:

  • Przy podłączonym kablu bezpośrednio do komputera pokaż wynik komendy:
    ipconfig /all
  • Przy podłączonym kablu z UPC do routera i Twoim komputerze podłączonym do routera pokaż:
    ipconfig /all

(ncichocka121) #5

Jest połączony do WAN ale czy pochodzi z routera to dokładnie nie wiem natomiast wpisujac 192.168.0.1 przechodzi na stronę UPC jeżeli coś to oznacza.
W tym momencie nawet przestał działać internet bez wykorzystania routera mimo, że działał kilka dni i przestał teraz przy przełączaniu się na inne wifi…

bez routera: http://wklej.org/id/3354974/
z: http://wklej.org/id/3354967/

edit: wlaczająć w routerze detekcje pokazuje że ip jest statyczne. W przypadku statycznego komputer sam ogarnia sprawę i nie trzeba niczego konfigurować, natomiast w routerze trzeba wpisać wszystkie potrzebne rzeczy? Może to być przyczyną?


(iJuliusz) #6

Wychodzi na to, że trzeba skonfigurować sieć LAN i włączyć DHCP
Przy bezprzewodowej trzeba dodatkowo podać hasło dostępu


(ncichocka121) #7

W ustawieniach UPC DHCPv4 jest włączony natomiast przy v6 widnieje stateless. Co należy skonfigurować?


(iJuliusz) #8

Jaki to jest dokładnie Router?

Możliwe, że ktoś jeszcze podłączy się do tematu i wyjaśni.
W tym przypadku v6 bym nie ruszał.


(ncichocka121) #9

Ten od UPC to Connect Box natomiast mój to stary Dlink DIR300. Przy wszystkich informacjach o sieci widnieje ipv6 przykladowo IPv6 address :fe80::ae22:5ff:fed6:180c/64 … może być przyczyną mój stary router?


(bachus) #10

POkaż jezcze raz ipconfig /all, gdy jesteś podłączony bezpośrednio do rotuera UPC (bez tego dodatkowego Twojego) i masz interet.


(ncichocka121) #11

https://pastebin.com/M1yUXdNp


(bachus) #12

A wejdź proszę na ten swój router (192.168.1.1) i pokaż IP od strony WAN (Twój router ma być podłączony do tego UPC).


(ncichocka121) #13

router
o to chodzi?
Jaki powinno się podać mac adress podczas konfiguracji połączenia w routerze?


(bachus) #14

Zacznijmy od tego, że wierzę Ci na słowo, że wpinasz kabelek w odpowiednią dziurkę routera (jak jest np. 4 + 1 to wpinasz w tą jedną ‘inną’ oznacząną ‘WAN’ :wink:
Na próbę zmień MAC od strony Internetu (ten co teraz kończy się 49:d7) na MAC Twojego komputera:
F8:CA:B8:26:3A:07
Może ktoś utawił na tym UPC przydzielanie adresów z DHCP po tylko ‘autoryzowanych’ MAC.

Jeżeli nie zadziała, to co ja bym robił:
1/ reset Twojego routera przyciskiem do ustawień fabrycznych
2/ próba aktualizacji firmware routera
3/ próba ustawienia na sztywno adresu IP od strony WAN:
192.168.1.209
255.255.255.0
Gateway:192.168.1.1
DHCP1: 8.8.8.8
DHCP2: 208.67.222.222

Dalej to już może być uszkodzenie routera, chociaż tak dziwnie to się rzadko psują…


(ncichocka121) #15

Po wpisaniu tych danych dioda od WANu zmieniła kolor z pomarańczowego na zielony natomiast jak wejde na Connect Boxa to nie widzi żeby było cos połączone przez ethernet no i nie ma dalej internetu