Akurat z pingami jeszcze nie jest źle… u mnie w iplusie przy niezłym zasięgu mam coś koło 80 ms. To lepiej niż często było na stałym Dialogu.
Nie powiedziałbym, że taki internet odpada… bo często to jest jedyna/najlepsza opcja. Ale na pewno wymaga zmiany pewnych przyzwyczajeń, żeby nie ciągnąć olbrzymich ilości danych.
Przeczytałem ofertę Polsatu i niestety jak dla mnie tu jest lipa.
Słyszałem, że dają tam 30 GB bardzo tanio… i cena rzeczywiście 70… ale to jest na zasadzie 5GB w dzień, a 25GB w nocy…
To w iplusie za 76 zł masz 7 GB w dzień i bez limitu w nocy.
W orange free niestety zapłacimy za 6 GB i bez limitu w nocy 99 zł.
W erze blueconnect za 79zł dostajemy 7GB i bez limitu w nocy.
Z playem się wstrzymuję, bo teraz na dniach chyba się ma coś zmienić i będzie chyba coś w stylu: 16 GB za 79 zł +do tego w nocy bez limitu
Prędkość przy podanych taryfach:
polsat- do 28,8 Mb/s
iplus- do 6 Mb/s
orange free- do do 42 Mb/s
era blueconnect- z tego co znalazłem to ciągnier max na HSDPA czyli do 7,2 Mb/s
play- na dzień dzisiejszy 1Mb/s… ale jak dobrze pójdzie to od jutra 4 Mb/s
Wiadomo, że prędkość nei jest uzależniona tylko od limitów operatorów, ale tego jakis sygnał mamy w danym miejscu. Ogólnie na w większości miast na więcej niż HSPA do 7,2 Mb/s bym się nie nastawiał, ale to cały czas się wszystko dość szybko rozwija. Jeżeli już o zasięgach to wiem, że z play’em nie ma problemu w miastach, ale w szczerym polu lipa. Plus ma dobre pokrycie i na zadupiach (ale wiadomo wtedy prędkości lipne. Jeżeli chodzi o innych operatorów to się nie wgłębiałem.
To takie podsumowanie jeśli chodzi o net mobilny. niedawno szukałem o tym to napisałem ;p Ceny podawałem dla przedziały, dla którego ja szukałem… jak dla mnie to był dość dobry kompromis między ceną, a limitem, który tez w miarę konkretny muszę mieć.