Internet od UPC na dwa kompy

nie wiem jak w Twoim modemie, ale modemy dawane przez Chello też mają USB i Ethernet, ale da się używać albo jednego albo drugiego (przynajmniej na tym, który miałem kiedyś w ręce, nie pamiętam modelu), a przejście z jednego portu na drugi wymaga restartu modemu.

ale np livebox umożliwia korzystanie ze wszystkich interfejsow na raz;)

sprawdzałem i raczej sie nie da - nawet jak odłączyłem LAN i podłączyłem na USB to nie chodziło, bo jak mówisz trzeba zrestartować (przypisanie modemowi w Menadżerze Urządzeń kody kart nic nie dało).

mam jeszcze pytanie:

jaki zasięg mają anteny od punktów dostępowych/routerów WLAN np. D-Linka lub innej firmy

jaką musiał bym mieć antenę, aby objąć te osiedle (czerwona punkt - miejsce montowania anteny) czy antena musiałby być na zewnątrz czy może tez być w środku budynku?

siec.JPG

nie możesz mieć anteny wewnątrz budynku. wszystkie anteny, żeby mogły działać dobrze na dużą odległość, potrzebują “się widzieć”, czyli nie mieć przeszkód między sobą.

do objęcia całego osiedla wystarczą Ci na dachu dwie anteny sektorowe, każda po 120stopni w poziomie. anteny klienckie najprościej robić na Yaga, bo jest duży zakres modeli z różnymi mocami, tak żeby nie robić tłoku, ewentualnie tzw panele, czyli bi-quady bo są najtańsze.

co do anten wbudowanych, to mają zwykle po 2dBi zysku, sektory po 16dBi, bi-quady około 8dBi, a Yaga 7-19dBi. skala jest logarytmiczna, czyli +2dBi zysku, to prawie dwukrotnie większa moc. na jakość sygnału ma jeszcze wpływ rodzaj użytego kabla i jego długość.

mi się osobiście udało podłączyć laptopem z jego wbudowanymi antenami do anten sektorowych (chyba po 16dBi, nie miałem lornetki;) ) stojących raz 200m ode mnie (z dachu na dach), drugi raz około 350m ode mnie (z samochodu na dach). oczywiście pomiędzy moim laptopem, a anteną sektorową nie było żadnych obiektów.

poszukaj na necie, gdzieś kiedyś widziałem kalkulator zasięgów anten. i odwiedź koniecznie strony poświęcone wardrivingowi, tam się dowiesz jak zabezpieczać sieci i jak własnoręcznie zbudować anteny.

Jeśli anteny się widzą to Jagi 17dBi potrafią trzymać połączenie nawet do 7km.

Ale proponuje nie przekraczać 3km bo mogą się urywać połączenia.

Oczywiście AP musi mieć też minimum 17dBi wzmocnienia i musisz użyć oryginalnego kabla Belden (zielone napisy na przewodzie) trzeba też wziąć pod uwagę że na każdym metrze kabla traci się ok 2dBi sygnału

a gdzie by musiałaby stać druga antena?

łączenie kablowe może być tylko między punktem dostępowym, a jedną anteną - ciągnięcie więcej kabla może się nie zgodzić spółdzielnia

rozumiem, że muszę mieć punkt dostępowy (czy dzięki temu użytkownicy będą mogli wysyłać między sobą dane tak jak w sieci LAN) i odłączyć od niego standardową antenkę i podłączyć np. tą sektorową - tak?

odbiór Internetu miałby być dla PC i laptopów przez karty bezprzewodowe np. USB

musisz mieć punkt dostępowy (access point - AP), usytuowany możliwie najbliżej anteny, bo na każdym metrze kabla owszem traci się sygnał, ale nie 2dBi(?) jak mówi PaPuX, tylko (na H-1000 Beldenu) 0,23dB/m.

od AP odłączasz standardowe anteny i podłączasz przez przejściówkę RP-SMA -> N kabel H-1000 prowadzący do anteny sektorowej (plus rozdzielacz antenowy na dwie anteny) lub dookólnej (jedna antena, ale słabszy zysk energetyczny).

AP w zasadzie każdy ma moc przynajmniej 18dBm (nie dBi), maksymalnie możesz mieć w polsce 20dBm, czyli 100mW.

z AP polecam Linksysy WRT-54GL, bo możesz mu wgrać linuxa, a co za tym idzie mieć duży wpływ na zarządzanie siecią bezprzewodową. poza tym są dość stabilne.

możliwość przesyłania pomiędzy urządzeniami w WLANie zależy od ustawienia czegoś brzmiącego jak “isolate AP”. jeśli jest włączone, to urządzenia we WLANie są izolowane wzajemnie i się wzajemnie “nie widzą”.

anteny klienckie _powinny_ widzieć sektor. “powinny”, oznacza że jak nie będą go widzieć (np będą po drugiej stronie bloku na końcu osiedla) to prawie na pewno nie będą działać, więc albo karty z PCI z odkręcaną anteną, albo USB lub PCMCIA z odkręcaną anteną.

z rzeczywistych przykładów - moja koleżanka w podkrakowskiej wsi korzysta za pomocą karty PCI + Yagi 16dBi + 8m kabla H-155 z internetu udostępnianego przez sektor (chyba) 24dBi 4km dalej na maszcie ISP.

tu masz bardzo ładny katalog produktów wlan razem z ich specyfikacjami.

a nie da się tak zrobić, żeby sygnał był odbierany przez zwykłe karty bezprzewodowe USB?

jeżeli dla każdego użytkownika kupować antenę i wystawiać ją tak, żeby widziała antenę nadającą sygnał to chyba nie opłacalne - czy się mylę albo Cię źle zrozumiałem?

przez zwykłe karty bezprzewodowe na usb owszem, jeśli będą przy oknie po właściwej stronie bloku i nie za daleko. można to załatwić np przedłużkami kabli usb (w pewnym zakresie).

natomiast u Ciebie są o tyle schody, że bloki się zasłaniają. wyjściem ewentualnie byłoby dużo AP z małymi antenami.

być może montowanie AP z małą anteną panelową na skraju bloku, na początku “tunelu” między blokami załatwiło by połączenia w dwóch blokach po stronach przylegających do tunelu.

na pewno nie jest to interes tańszy niż zbudowanie nawet kompletnego szkieletu na utp, ale może być jedyny dostępny przy określonym stanowisku spółdzielni.

musisz wiedzieć ilu masz użytkowników, gdzie oni są, jak są rozłożeni, wtedy można zacząć projektować położenie AP i rodzaje użytego sprzętu.

hmm…

no właśnie czy to będzie na tyle opłcalne żeby oferować tańsze ceny od konkurencji…

heh… a jaka by musiała być antena, żeby to chodziło jak Internet bezprzewodowy taki jak. np. Orange, ale tylko na osiedlu?

to już nie antena, tylko sprzęt i nie 100mW, tylko ze 2W :wink:

jeśli wsadzisz AP wewnątrz budynku, to wzdłuż kontygnacji (prostopadle do osi jego anten) jesteś w stanie wyciągnąć z 20-30m zasięgu. im więcej masz przegród i im więcej metalu w tych przegrodach, tym gorszy zasięg.

natomiast w kierunku osi anteny dookólnej masz dużo mniejszy zasięg, bo antena jak sama nazwa wskazuje jest dookólna, a nie sferyczna, więc teoretycznie powinien być AP na każdym piętrze, względnie jeden AP na dwa piętra.

można jeszcze próbować siać antenami np sektorowymi prosto w okna bloku naprzeciwko, wtedy w pomieszczeniach klienci będą słyszeć sygnał, ale niekoniecznie będą w stanie się połączyć, bo ich moc nadawcza może być za słaba. poza tym jak za bardzo będziesz zwiększał moc klientom, bo mogą sobie wzajemnie zakłócać sygnał, jeśli zbyt wielu ich będzie w jednej linii z AP.

no i jeszcze jedna rzecz, każdy AP ma maksymalną liczbę obsługiwanych jednorazowo klientów (podobnie jak BTSy telefonii komórkowej). większość dostępnych za rozsądną cenę nie zaleca podłączania więcej niż 16 klientów jednocześnie.

możesz jeszcze się zainteresować standardem 802.11n, który teoretycznie pozwala 4x zwiększyć zasięg sieci i 12x prędkość transferu danych, jednak urządzenia go obsługujące są nieco droższe.

to raczej nie będzie sie opłacało…

dzięki za odpowiedzi i pomoc :slight_smile: