Internet po kablu telefonicznymm

Mam w domu internet przez router. Sytuacja jednak zmusiła mnie, aby pociągnąć do pokoju internet kablem, a jako że kabel jest “mało estetyczny” wpadłem na pomysł, żeby pociągnąć neta telefonicznym (okrągłym). Czy to będzie działać ? Nie chcę niepotrzebnie kupować kabla.

Zakładam, że chcesz z jednej strony przypiąć wtyczkę do routera, a z drugiej do karty sieciowej w komputerze. Zwykły kabel telefoniczny do tego nie wystarczy (choćby dlatego, że nie pasują wtyczki, do tego ma zbyt mało żył i z paru powodów jeszcze). Musisz użyć kabla sieciowego - to naprawdę niewiele kosztuje, a chyba każdy osiedlowy sklepik komputerowy przygotuje Ci kabel odpowiedniej długości za niewielkie pieniądze (ostatnio ogólnie przyjęta cena to 1-1,5PLN za metr gotowego kabla - czyli z wtyczkami). Szkoda się “bawić” z kablem telefonicznym. Tym bardziej, że taka zabawa i tak jest z góry skazana na porażkę.

Kabel telefoniczny jest cztero-żyłowy (nie jest podłączony do sieci telefonicznej).

Tu nie chodzi o koszt albo problem z zaciśnięciem innej wtyczki na kablu, tylko brak możliwości poprowadzenia nowego kabla pod tynkiem.

na pytanie czy się da -się da :slight_smile:

czy to dobre rozwiązanie -nie :slight_smile:

Zastosuj się lepiej do porady przedmówcy

Pozdrawiam

W skrętce używa się 2 pary przewodów czyli 4 przewodziki z 8 więc nie widze problemów wykrzystać kabel telefoniczny gdzie mamy dwie pary a więc 4 kabelki problemem tylko może być zaprawienie wtycznki RJ-45 ale dla chcącego nie ma problemów :slight_smile:

Mam tak zrobione, działa bez problemów.

Dzięki za info. :smiley: