Internet po kablu?

cześć
mam takie pytanko mam poprowadzony kabel pod komputer do internetu i kazali mi podłączyć router po kablu czy mogę router wyłączyć - stanie się coś ?

Tak. Nie będziesz miał internetu… Najpierw główny kabel od dostawcy idzie do routera, od niego z kolei idzie kabel do komputera, który dopiero wtedy ma dostęp do sieci. Chyba, że masz jakiś inny rodzaj instalacji ,ale raczej nie skoro masz mieć router.

Chyba źle sformułowałeś pytanie :wink:
Od dostawcy kablówki kabel wpięty jest w modem z którego jest kilka wyjść ,możesz podpiąć min router i puścić WiFi na cały lokal ,ale jeśli nie chcesz WiFi ,możesz komp spiąć kablem na sztywno z modemem właśnie , wtedy router możesz wyłączyć wypiąć z sieci i schować do szafy :sunglasses:

modemu nie mam, mam tylko router, a kabel do karty sieciowej nie może być bezpośrednio podpięty mam zintregowaną karte ?

Może chodzi o MAC routera, nie zgadza się im i brak internetu?

Pewnie masz jakiś router lub AP od operatora i od niego wychodzi kabel do twojego routera.

A ten router może spowalniać pobieranie czegoś ?

Tak, może. Ale nie musi. Zależy od routera i prędkości łącza.

Jeżeli masz wiekowy router to owszem, jeżeli nowy to raczej nie, dodatkową kwestią może być jego błędna konfiguracja lub błędna konfiguracja sieci na komputerze.