cześć
mam takie pytanko mam poprowadzony kabel pod komputer do internetu i kazali mi podłączyć router po kablu czy mogę router wyłączyć - stanie się coś ?
Tak. Nie będziesz miał internetu… Najpierw główny kabel od dostawcy idzie do routera, od niego z kolei idzie kabel do komputera, który dopiero wtedy ma dostęp do sieci. Chyba, że masz jakiś inny rodzaj instalacji ,ale raczej nie skoro masz mieć router.
Chyba źle sformułowałeś pytanie
Od dostawcy kablówki kabel wpięty jest w modem z którego jest kilka wyjść ,możesz podpiąć min router i puścić WiFi na cały lokal ,ale jeśli nie chcesz WiFi ,możesz komp spiąć kablem na sztywno z modemem właśnie , wtedy router możesz wyłączyć wypiąć z sieci i schować do szafy
modemu nie mam, mam tylko router, a kabel do karty sieciowej nie może być bezpośrednio podpięty mam zintregowaną karte ?
Może chodzi o MAC routera, nie zgadza się im i brak internetu?
Pewnie masz jakiś router lub AP od operatora i od niego wychodzi kabel do twojego routera.
A ten router może spowalniać pobieranie czegoś ?
Tak, może. Ale nie musi. Zależy od routera i prędkości łącza.
Jeżeli masz wiekowy router to owszem, jeżeli nowy to raczej nie, dodatkową kwestią może być jego błędna konfiguracja lub błędna konfiguracja sieci na komputerze.