Internet po paru minutach przestaje odpowiadać


(Adrian2) #1

Witam.

Od wczoraj zmagam się z problemem, z którym do tej pory nie miałem do czynienia. Używam Xubuntu 14.04 LTS. Z netem łączę się przez kabel (router TP-Link TD-W8961ND, karta to jakiś Realtek). Po uruchomieniu systemu internet działa bez najmniejszych problemów tylko przez kilka minut. Po tym czasie nagle beż żadnych komunikatów internet staje (zamarza) w całym systemie. Strony ładują się w nieskończoność, programy plują błędami o braku połączenia z siecią. Pomaga jedynie restart połączenia poprzez aplet Xfce, gdzie rozłączams woje połączenie i podłączam na nowo. Pomaga to tylko na parę minut.

 

Router w tym czasie działa bez zarzutu, co więcej w czasie "awarii" na Xubuntu, net dalej śmiga bez problemu przez Wi-Fi (inni korzystają).

 

Co się mogło stać? Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu :confused:

 

Pozdrawiam.


(LeserGD) #2

Adres IP popierasz z DHCP czy ustawiasz ręcznie?


(Adrian2) #3

Nic nie ustawiam ręcznie, więc raczej pobiera się automatycznie. Dostawca to (o zgrozo) Orange Neostrada.

 

Dodam, że w czasie awarii nie jestem w stanie nawet zalogować się do routera. 192.168.1.1 też mi nie odpowiada do czasu, aż zrobię restart połączenia w systemie.


(roobal) #4

Nie masz przypadkiem jednocześnie połączenia na kablu i WiFi? Jeśli tak, to wyłącz WiFi, bo dwie karty sieciowe nie mogą być w tej samej sieci i widocznie system na jednej odrzuca połączenie. Jeśli masz połączenie tylko na kablu, sprawdź kabel czy nie jest uszkodzony, czy końcówki są dobrze zarobione, a także przełącz kabel do innego portu w ruterze, być może jest spalony lub wyłamane piny.

Uruchom terminal i pokaż wyniki poniższych poleceń przed i po awarii.

ifconfig
ip a
route -n
nm-tool

(Adrian2) #5

roobal proszę, wykonałem te polecenia w czasie, kiedy internet stanął, lecz wywołanie Twoich komend spowodowało, że internet “ożył” bez żadnej ingerencji z mojej strony:

ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:e0:52:bb:88:bc  
          inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::2e0:52ff:febb:88bc/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:849 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1058 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:369735 (369.7 KB)  TX bytes:126669 (126.6 KB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:306 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:306 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:36328 (36.3 KB)  TX bytes:36328 (36.3 KB)

ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/ether 00:e0:52:bb:88:bc brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.1.100/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::2e0:52ff:febb:88bc/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever

route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     1      0        0 eth0

nm-tool

NetworkManager Tool

State: connected (global)

- Device: eth0  [Połączenie przewodowe 1] ------------------------------------
  Type:              Wired
  Driver:            8139too
  State:             connected
  Default:           yes
  HW Address:        00:E0:52:BB:88:BC

  Capabilities:
    Carrier Detect:  yes
    Speed:           100 Mb/s

  Wired Properties
    Carrier:         on

  IPv4 Settings:
    Address:         192.168.1.100
    Prefix:          24 (255.255.255.0)
    Gateway:         192.168.1.1

    DNS:             194.204.159.1
    DNS:             194.204.152.34

Tutaj w czasie “awarii” kiedy połączenie nie wróciło do życia bez restartu:

ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:e0:52:bb:88:bc  
          inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::2e0:52ff:febb:88bc/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:13655 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:13348 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:7844655 (7.8 MB)  TX bytes:1905014 (1.9 MB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:2076 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2076 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:183960 (183.9 KB)  TX bytes:183960 (183.9 KB)

ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/ether 00:e0:52:bb:88:bc brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.1.100/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::2e0:52ff:febb:88bc/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever

route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     1      0        0 eth0

nm-tool

NetworkManager Tool

State: connected (global)

- Device: eth0  [Połączenie przewodowe 1] ------------------------------------
  Type:              Wired
  Driver:            8139too
  State:             connected
  Default:           yes
  HW Address:        00:E0:52:BB:88:BC

  Capabilities:
    Carrier Detect:  yes
    Speed:           100 Mb/s

  Wired Properties
    Carrier:         on

  IPv4 Settings:
    Address:         192.168.1.100
    Prefix:          24 (255.255.255.0)
    Gateway:         192.168.1.1

    DNS:             194.204.159.1
    DNS:             194.204.152.34

(roobal) #6

Wygląda na to, że w systemie jest okej i problem może leżeć w konfiguracji routera. Zresetuj router do ustawień fabrycznych, skonfiguruj na nowo i zobacz czy problem nadal występuje.