Internet pod MS-DOS (laptop)

Mam starego laptopa z 2003r.
Jak któregoś będzie mi się nudziło chciałbym sobie wgrać z ciekawości MS-DOS 7.1 by China DOS Union.
Ewentualnie FreeDOS.

Do gier się raczej nie nada bo dźwięk AC-97 (brak sterów)

Ale może sobie zobaczę internet jak by działał np. przeglądarka Arachne
ostatnia aktualizacja 2021 :slight_smile:

Tylko że: będzie ciężko z pociągnięciem kabla tam gdzie używam tego laptopa.
O sterownikach do wifi pod DOS-a mogę zapomnieć.
Czy znacie jakieś nie wiem… karty wifi na USB kompatybilne z DOS-em?
Albo czy jest coś takiego jak np. adapter wi-fi emulujący ethernet?
Tzn. np. wtykam go do wejścia ethernet, wystaje jakaś antenka a drugi kabel idzie do USB i ciągnie zasilanie?

Aż tak bardzo to nam się nie nudzi. A jeśli już to lepiej wybrać jakąś archaiczną dystrybucję Linuksa np: Linux Mandrake albo PCLinuxOS.

Są ludzie, którzy lubią tego typu sport. Dla przykładu tu masz „kartę sieciową” WiFi zrealizowaną za pomocą taniego chipu esp8266 oraz portu serial.

Prędkości dużych ani nawet średnich z tego raczej nie będzie no ale masz WiFi.

Tutaj dos:ms-dos_wifi [Vintage2000] karty WiFi kompatybilne z MSDOS, zazwyczaj PCMCIA jeżeli masz taki port

Jeszcze inny pomysł GitHub - adbrt/dos-wifi-solutions: Ways of getting DOS machines on wireless network (hardware & software) i jeszcze strona z której to wklejam dos:ms-dos [Vintage2000]

A tu VIA AC'97 Sound Blaster drivers for MS-DOS? \ VOGONS niektórzy piszą, że udało się uruchomić pod DOS dźwięk na AC-97 za pomocą jakichś sterowników od VIA, które w jakimś stopniu udają Sound Blaster. Nie każdemu i nie zawsze działa.