Internet poprzez modem 3G - problem z oprogramowaniem

Witam,

Posiadam modem (niestety nie mam go przy sobie i nie wiem dokładnie jakim modem, simlock został ściągnięty) z orange, do tego internet z play. Męczyłam się chyba z 2 godziny, żeby mieć na tej śmiesznej siódemce internet 3G. Niestety oprogramowanie od producenta modemu jak i od operatora nie łączyło z siecią. Dodałam ręcznie połączenie telefoniczne, nazwę użytkownika: internet etc. tzn. Dial-up

Czy przypadek w ten sposób, nie łącze się jakoś “płatnie” z internetem? Boję się trochę, że dostane gigantyczny rachnunek bo to wszystko jest na abonament.

Internet przez modem GSM jest przeważnie limitowany.

Przeczytaj dokładnie umowę i sprawdź jakie są koszty przekroczenia limitu,albo podaj w poście jaką masz taryfę.

Czy jest to samodzielny internet na abonament,czy może jest dodatkową usługą do abonamentu na rozmowy.

Temat można umieścić w dziale “Sieci komputerowe”:

http://forum.dobreprogramy.pl/sieci-komputerowe-f15.html

Tytuł tematu powinie być zmieniony na np. “Jakie są koszty używania internetu w Play abonament ?”

Jak już wykorzystasz limit transferu to drastycznie spadnie prędkość a opłaty nie są naliczane chyba że wykupisz dodatkowy pakiet. Sam używam orange free

jovita , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

A propo’s męczenia się z instalacją, to:

1. sterowniki do modemu warto wgrać od Orange (są na modemie lub znajdź w necie), czasami można je znaleźć w sofcie innego dostawcy (iPlus Manager v2.2).

2. jeśli oprogramowanie dostawcy modemu (tu Orange) nie działa z kartą innego operatora (tu Play), to można spróbować zainstalować uniwersalne oprogramowanie od producenta modemu (Huawei, Option, itp.).

Połączenie GPRS (dial-up) u każdego operatora jest podobne i jeśli coś źle wpiszesz (w APN) to po prostu nie połączysz się z netem. A jak się uda, to kosztów ekstra z tego tytułu nie będzie - tylko takie, jakie ma operator wydający kartę.

Internet jest na abonament, zawsze po przekroczeniu limitu prędkość spadała. Chodzi mi tylko o to czy software od operatora również się łączy za pomocą dial-up? Trochę mnie martwi wyskakujące okienko połaczenie telefoniczne etc. Przypominają mi się lata młodości.

Ale połączenie następuje na numer specjalny (*99***1# lub *99#), więc się nie przejmuj.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38088#38088

“Trochę mnie martwi wyskakujące okienko połaczenie telefoniczne etc. Przypominają mi się lata młodości.”

Dawniej była taka możliwość przekierowania na numery premium co powodowało wysokie koszty.Szalał wirus “Dialer”. Zostało to później zablokowane przez operatorów.Tym nie musisz się martwić.