Internet PPPOE na karcie sieciowej jest, na routerze brak

Witam

Mam internet na infrastrukturze ETTH “E-wro”, wykupionej przez dialog a potem przez netię. Łącze DSL 50/5. Router Tp-Link WR-741ND. Do poniedziałku rano internet działał podpięty do routera bezproblemowo. Wpisane login i hasło po PPPOE. Rozgłaszał internet LAN’em do stacjonarnego komputera i WiFi do smartfonów, laptopa i na tablet.

Problem zaczął się z wielką awarią internetu od Netii w poniedziałek rano 24.102016 - Całkowity brak internetu. Po zgłoszeniach, telefonach, reklamacjach i testach odezwali się do mnie, że zgłoszenie ‘masowej awarii’ zostało rozwiązane - mimo to nadal internetu nie miałem. Po ich telefonie do mnie poprosili żebym podłączył kabel bezpośrednio do komputera. Wziąłem laptop podłączyłem, wpisałem login i hasło… eureka internet jest. Podłączam router, robię factory reset, wpisauję login i hasło… connecting… i wisi… nie działa. Klonowanie MAC z laptopa pod którym działom po kablu nic nie dało. Myślę router ma awarię. Kupię nowy jutro ale coś mnei tknęło. Poszedłem do sąsiadów z zamiarem sprawdzenia go. A tutaj ZONK. Też mają netię, też mają TEN SAM PROBLEM. Internet wrócił “po kablu” jak bezpośrednio podłączą pod laptopa a na ruterach nie. Kurde co się dzieje. Jedziemy do Sąsiada 3 piętra niżej. Ten sam problem. 3 rutery padły w TYM SAMYM momencie? Co netia odwala? Od sąsiada z dołu wiem, że u niego w pracy internet po ruterach innych niż NetiaSpot przestał działać. Mogli zablokować jakoś inne routery niż swoje? Przecież to absurd!

Po kolejnym kontakcie z netią: “Jeżeli problem jest z ruterem innym niż NetiaSpot to nie mamy na to żadnego wpływu.”
szlag mnie trafia skoro 3 routery działy bezproblemowo i nagle naraz się zepsuły? Jak kupię nowego i na nim też nie będzie działać to co? Znowu moja wina?

Ma ktoś w tym rozeznanie? Podobnym problem lub szerszą wiedzę?

Zobacz czy TTL nie jest zbity do niskiej wartości

Pozdrawiam,

mr-owl

Zacznij od obadania TTL

Nie mam możliwości sprawdzenia tego na tym routerze.
Unaocznię wam:

WAN

MAC Address:C8-0A-A9-5C-7D-B2

IP Address:0.0.0.0PPPoE(Connect Automatically)

Subnet Mask:0.0.0.0 

Default Gateway:0.0.0.0 

DNS Server:0.0.0.0 , 0.0.0.0

Online Time:0 day(s) 00:00:00Connecting…

Nic nie uzyskuje i stoi w miejscu.

W “diagnostic” jak zmieniam wartości “Traceroute” mam zawsze “Tracert request could not find host www.wp.pl. Please check the name and try again.” Nieważne jaki adres sprawdza.

btw. był technik u mnie przed chwilą. Jeździ po awariach. Mówi, że wszędzie to samo. Był wcześniej 2 bramy dalej - router ASUS - ten sam problem. A po kablu albo netia-box wszystko okej. Nie ma pojęcia o co chodzi, dzwonił po kilu osobach i też nikt nic nie wie.

Nie wiem czy o to wam chodziło bo na routerze nie da się tego sprawdzić - jak napisałem wyżej, nie łączy.

Podłączyłem kabel do laptopa i komendą PING wyszło mi:
na wp.pl ttl=58

na youtube.pl ttl=56

na onet.pl ttl=56