wyszło na to, że nowe lokum do którego będę się wprowadzać z małżonką jest poza zasięgiem dobrodziejstw w postaci Neostrady (światłowód), netia i inne upc. No a internet trzeba mieć. I tak się zastanawiam co wybrać. Mam do wyboru albo coś takiego:
albo internet lte, czyli np Internet Mobilny LTE od Netii
Sprawdzałem tradycyjnych dostawców właśnie typu Orange/upc itd ( w kwestii internetu kablowego) niestety nic z tych rzeczy… Jak myślicie - który internet będzie lepszy do domowych zastosowań? W sensie przeglądania neta na 2 laptopach, czasem pracy na FTP (upload stron), odpalenia raz na jakiś czas filmu na vod. Z internetem radiowym mam mega złe wspomnienia z dzieciństwa - ciągłe zakłócenia przez warunki atmosferyczne i inne tego typu…
Ta radiówka wygląda ma bardzo drogą. W LTE prędkości mogą być większe, ale problem to limity. Jeśli mieściłbyś się np. w 40GB/mies to nju ma dobrą ofertę. Koszt 29zł/mies, lejek 1Mbit po przekroczeniu pakietu. Po pół roku limit rośnie do 80GB, po roku do 100GB i do 120GB po 2 latach. Przy dobrym zasięgu prędkości na poziomie 50+Mbps powinny być osiągalne.
Lejek do 1 Mb/s po przekroczeniu pakietu to praktycznie tak jakby nie było żadnego lejka… Przy 1 Mb/s można praktycznie normalnie korzystać z Internetu.
Od samego dostawcy też sporo zależy. Ja przykładowo mam internet radiowy od Elbonetu (powiat żniński) i sprawdza się on bardzo dobrze. Nawet burza nie powoduje jakichkolwiek przerw w dostawie internetu, co podobno w innych miejscach jest rzadkością. Cena jak i prędkość pobierania są jak najbardziej w porządku i moim zdaniem jest to lepsze niż internet LTE, który gdzieniegdzie może sprawiać problemy.
Witajcie ja miałem to samo ale zaklepałem sobie z sąsiadami radiowy jest nas trójka i dostawca powiedział, że w lecie robi projekt i mamy przejść na światłowód gdyż każdy z nas ma umowy po 2 lata. Co do internetu jest to tzw. AirMAX w technologi 5 Ghz do nadajnika mam 190 metrów antena o zysku 13 dpi wielkości pudełka z herbaty przykręcona do krokwi w poddaszu koszt takiej razem z zasilaczem do gniazdka w domu (w okresie burzowym zalecane wyłączenie go z gniazdka) w zestawie to koło 160 zł na allegro od operatora dostałem z racji przyłącza za free + najtańszy router kupiłem sam, połączony kablem wps z zasilaczem a od zasilacza do anteny kabel podobny do używanego w kamerach na budynkach. Koszt routera 40 zł Tenda F3 z 3 antenami opcje ma dla wysoko budżetowych routerów. Prędkości * Prędkość pobierania:16 Mbit/s * Prędkość wysyłania: 3Mbit/s za 59 zł bez limitów oraz (49 zł koszt przyłącza). Internet jest spoko jest dużo stabilniejszy od internetu LTE, który potrafi mieć po 50 Mbit/s a w godzinach szczytu na necie raptem 5-10 Mbit/s i duży ping do gier to istotne i ten limit 100 GB za 49 zł w play później lejek 1Mbit/s. Net 16 Mbit/s wystarczy na 2-3 kompy do oglądania filmów Full HD lub grania co ważne net bez spadków prędkości i nawet pozwala oglądać bez ścin filmy przez neta lub wp pilot a przez LTE się nie dało. Zapomniałbym niektórzy operatorzy oferują internet tzw. Bezprzewodowy z Anteną kierunkową od nadajnika i do nadajnika od klienta pozwala uzyskać to prędkości 50/50 Mbit/s (raczej potrzebny do posiadania serwera) lecz dla klienta jest to jego czysty wymysł wyobraźni i marketing wystarczy dla domu z 4 komputerami net do 30 Mbit/s pobierania a wysyłania 5-6 Mbit/s. Pozdrawiam