Mam pytanie czy przykładowo jesli mieszkam około 8 km od nadajnika to czy to bedzie miało znaczacy wpływ na: szybkosc, rozłaczanie netu itp. ?
Czy to jest daleka odległosc( czy w ogóle opłaca sie załozyc) czy raczej zrezygnowac?
Mam pytanie czy przykładowo jesli mieszkam około 8 km od nadajnika to czy to bedzie miało znaczacy wpływ na: szybkosc, rozłaczanie netu itp. ?
Czy to jest daleka odległosc( czy w ogóle opłaca sie załozyc) czy raczej zrezygnowac?
Tak. Odległośc od nadajnika ma wpływ na prędkość połączenia.
To musisz przekalkulować sam.
Wszytsko zależy od jakości nadajnika. Pamietaj że słąbe warunki atmosferyczne również osłabiają sygnał.
A tego to być nie powinno w dobrze skonfigurowanej sieci.
Nie wiem czy mozna to tak obliczyc, ale procentowo jaki miał w przyblizeniu zasieg. Wiem ze jest na to trudno odpowidziec. Ale usatysfakcjonuje mnie odpowiedz np od 30 do 50% itp.
McDracullo a jesli chodzi o twoja subiektywna ocene, to na moim miejscu załozyłbys ten internet czy raczej to jest niezbyt rozwazna decyzja?
Tommekx ja zostałbym przy Net24 z netii
Zalęzy co oferują i za ile.
Nie rozumiem jaki zasięg?? To nie telefonia komórkowa
Moim zdaniem to raczej sie nie opłaca, zwłaszcza jeżeli lubisz pograć sobie w gry przez neta, spotkałem już wielu graczy na radiówkach którym straszliwie pingi skakały.
Chodzi mi o jakosc odbioru(czy jak to mozna nazwac)
A jesli chodzi o dostawcow internetu to mam do wyboru neostrade(chyba kazdy sie orientuje w cennniku) oraz radiowke z szybkoscia 512 kB/s za 70 zł z zewnetrznym IP, wliczonym w cene(gratis :D) Niestety mam mały dylemat :?
Jak nie ma poblokowanych portów na p2p to bym brał. No i jeśli nie ma limitów (w nestradzie są :().
Chodzi Ci pewnie o predkość danych (czy bedzie taka jak zapewnia dostawca). Przy lądnej pogodzie bedzie 512 kB/s.
Nieraz na noc dosatwcy zwiekszaja prekość.
Limitów na pewno nie ma, chyba jednak wezme radiowke
8 KM to dużo jak na radio. Jeśli będziesz miał widoczność optyczną anten to będzie działać. Oczywiście jeśli dostawca ma dobrą antene. Będziesz potrzebował anteny parabolicznej 27Dbi, max 5 metrów kabla h-1000 i porządną kartę radiową o mocy 18-20Dbi. Jak wszystko będzie dobrze podłączone i skonfigurowane to będziesz miał jakieś 50% mocy sygnału i jakości. Nie powinno za bardzo rwać
JA też mam radiówke mieszkam ok.4 km od nadajnika jakość sygnału mam znakomitą cały czas i w porownaniu z innymi kumplami co mieszkają zaraz przy nadajniku chodzi mi tak samo i zapomnialem dodac, ze mieszkam w dołku, a nadajnik jest otoczony drzewami 8)