Posiadam sieć internetową którą użytkuję przez router. Problem pojawił się tydzień temu kiedy przestały działać strony które są hostowane w Szwajcarii. Sprawdzałam problem bezpośrednio u hostingodawcy tych stron. U nich jest wszystko w porzadku.
U innych znajomych strony wyświetlają się normalnie. Zgłosiłam problem u mojego dostawcy Internetu (Internet Union Wrocław). Dostawca przyznał że ma problem ze swoim problemem DNS. Powiedział że serwery będą się odświeżać nawet do 2 tygodni, w co jakoś nie chce mi się wierzyć. Ja natomiast jestem uziemiona i nie mogę zarabiać.
Dowiedziałam się że jest możliwość połączenia się ze stronami przez inne serwery DNS, dlatego weszłam we właściwości karty danego połączenia bezprzewodowego i ustawiłam kilka numerów serwerów DNS w protokole w wersji 4 (TCP/IPv4) i niestety strony nadal się nie wyświetlają.
PYTANIE: Co robię źle? Czy jest jakiś sposób żeby te strony zaczęły działać? Proszę o instrukcje. Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie tak napisałam.
System operacyjny, Windows 7, dostawca Internet Union Wrocław, sieć na routerze.
DNS-y ustawiłam w właściwościach karty mojego połączenia bezprzewodowego na takie jak podałeś i wpisałam komendę. Pomyślnie wykonanie operację opróżnienia pamęci podręcznej. Wchodze na stronę wyświetla się komunikat:
Tymczasowo do czasu rozwiązania problemu możesz dopisać “na sztywno” no pliku “hosts” (wyszukaj w menedżerze plików) takie IP dla tego adresu: 217.196.177.100.
Możesz też sprawdzić tepsiane DNS albo Open DNS (mimo tego, że u mnie te od Google poprawnie rozwiązują IP hosta).