Internet, sieć, problem z serwerem DNS dostawcy Internetu

Witam,

Potrzebuję pomocy. Poniżej opisuję problem.

Posiadam sieć internetową którą użytkuję przez router. Problem pojawił się tydzień temu kiedy przestały działać strony które są hostowane w Szwajcarii. Sprawdzałam problem bezpośrednio u hostingodawcy tych stron. U nich jest wszystko w porzadku.

U innych znajomych strony wyświetlają się normalnie. Zgłosiłam problem u mojego dostawcy Internetu (Internet Union Wrocław). Dostawca przyznał że ma problem ze swoim problemem DNS. Powiedział że serwery będą się odświeżać nawet do 2 tygodni, w co jakoś nie chce mi się wierzyć. Ja natomiast jestem uziemiona i nie mogę zarabiać.

Dowiedziałam się że jest możliwość połączenia się ze stronami przez inne serwery DNS, dlatego weszłam we właściwości karty danego połączenia bezprzewodowego i ustawiłam kilka numerów serwerów DNS w protokole w wersji 4 (TCP/IPv4) i niestety strony nadal się nie wyświetlają.

PYTANIE: Co robię źle? Czy jest jakiś sposób żeby te strony zaczęły działać? Proszę o instrukcje. Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie tak napisałam.

System operacyjny, Windows 7, dostawca Internet Union Wrocław, sieć na routerze.

Zmień dns’y na takie

podstawowy: 8.8.8.8

zapasowy: 8.8.4.4

tu masz przykład jak jak zmieniać dns w win7

potem w linii poleceń daj: ipconfig /flushdns

(wymaga uprawnień administratora)

DNS-y ustawiłam w właściwościach karty mojego połączenia bezprzewodowego na takie jak podałeś i wpisałam komendę. Pomyślnie wykonanie operację opróżnienia pamęci podręcznej. Wchodze na stronę wyświetla się komunikat:

Żądany URL nie może zostać sprowadzony

Podczas sprowadzania URL-a: http://www.123szukam.pl/

wystąpił następujący błąd:

Nie można ustalić adresu IP hosta o nazwie www.123szukam.pl

Serwer DNS zwrócił następującą wartość

Timeout

To oznacza, że:

Serwer cache nie jest w stanie polaczyć się z hostem o nazwie wymienionej w URL.

Sprawdź czy podany adres jest poprawny.

Powinnaś zrobić to w konfiguracji routera, nie karty bezprzewodowej.

Tymczasowo do czasu rozwiązania problemu możesz dopisać “na sztywno” no pliku “hosts” (wyszukaj w menedżerze plików) takie IP dla tego adresu: 217.196.177.100.

Możesz też sprawdzić tepsiane DNS albo Open DNS (mimo tego, że u mnie te od Google poprawnie rozwiązują IP hosta).

DNS TP S.A.:

194.204.159.1

194.204.152.34

Open DNS:

208.67.222.222

208.67.220.220 .

To nie ma znaczenia, jak da w karcie to będzie używać DNS z karty.