Witam,
Z góry uprzedzam, że na sieciach się znam bardzo słabo. Ale zacznę od początku. Do tej pory miałem neostradę ale kończyła mi się umowa więc wziąłem internet w dialogu wraz z telewizją. Jest to tak skonstruowane, że modem jest podłączony do komputera przez kartę sieciową. Mam bardzo starą już kartę sieciową Realtek RTL8029 PCI Ethernet. Nie instalowałem oprogramowania do łączenia z internetem od dialoga tylko przez menedżer utworzenia nowego połączenia stworzyłem połączenie szerokopasmowe. Do internetu podłączony jest tylko jeden komputer, dosyć stary ale powinien dać radę (pentium 4 Northwood 2Ghz, 1GB RAM DDR).
Problem jest taki, że w zasobniku systemowym (koło zegara) cały czas wyświetla mi się komunikat o problemie z połączeniem lokalnym, czyli wyświetla się monitor z żółtym trójkątem i wykrzyknikiem, a problemem jest “Ograniczenie lub brak łączności”. Internet wg mnie działa dobrze, normalnie pobiera pliki (Na łączu 2Mbity/s osiągam prędkości pobierania około 200Kb/s, więc chyba jest ok).
Jest jeszcze inny problem z komputerem, który zaczął występować po założeniu internetu w dialogu. Otóż po kilku godzinach pracy na komputerze zaczyna on strasznie zamulać, a okna programów są puste, brakuje niektórych napisów, wyskakują błędy o zamknięciu niektórych usług systemowych, czasami też antywirusa, a próba odpalenia menedżera zadań kończy się też błędem (nie zawsze jest on taki sam). Wczoraj podczas grania w grę wyskoczył mi błąd “Pamięć nie może być read”. Pomaga dopiero restart komputera, po restarcie znowu jest spokój na jakiś czas.
Pytałem się znajomego co o tym myśli i powiedział, że jest problem z PPPoE (cokolwiek to jest ) i rozwiązaniem może być kupienie routera.
Co mam w tej sytuacji zrobić i czy te problemy opisane przeze mnie mogą być spowodowane przez internet?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.