Internet w telefonie z Android 7

Takie mam pytanie, bo za bardzo się nie orientuję. Dobrze nadal działa internet na tym systemie? Tzn. są w miarę aktualne przeglądarki i nie wywalają błędów a strony ładują się prawidłowo?

Firefox niby się odciął:

Ja mam Samsunga z Androidem 5.0.2. w ciągłym użytkowaniu. Internet działa, tak bym powiedział „średnio”

Na moim Androidzie 4 najpierw muszę przeklikać brakujące certyfikaty, aby w ogóle coś zobaczyć, a i tak połowa stron źle się wyświetla. Właśnie mogę kupić tanio coś z Androidem 7 i wolę się upewnić czy warto.

Dla mnie nie warto…
Małżonka ma z andkiem 9 i już to nadaje się tylko jako telefon i do fotek. Reszta to mordowanie się na siłę.

Nie sądziłem, że aż tak źle jest.

Wiele zależy od fona, jak to wypasiony flagowiec z tamtych czasów to daje sobie radę. Jak średniak to blado to działa, o tanich nie wspominam bo to raczej już tylko telefony.

Bo nie jest aż tak źle. Android 9 to system sprzed dobrych kilku lat, bez wsparcia i aktualizacji, ale prawie wszystko na nim działa bez problemów do dziś.
Bardziej chodzi o wydajność samego telefonu, to urządzenia sprzed 7 czy 8 lat, więc tu jest (bywa) problem.

Te o których myślałem mają Android 7, 2GB RAM i jakiś 4 rdzeniowy procesor 1.4 czy 1.45 GHz, dokładnie nie pamiętam jaki. Czy to wystarczy do przeglądania stron?

Od 1 stycznia w moim telefonie z Androidem 4 przestało działać Google. Co się stało, jakiś certyfikat wygasł, może ktoś potwierdzić?

Tak. Od stycznia 2026 roku Google (i nie tylko ona, ale też niektóre banki czy WhatsApp) ostatecznie wyłączyło komunikację swoich serwerów ze starymi wersjami systemu Android.

Większość starych certyfikatów zaufania (Root CA) wbudowanych w system Android 4 straciła ważność. Przeglądarka i aplikacje nie potrafią już nawiązać bezpiecznego połączenia z serwerami google i uważają je za niezaufane.
Dodatkowo google oficjalnie przestało aktualizować usługi Google Play dla tak starych wersji androida. Nie bedzie ci działać np. Sklep Play, Mapy, Gmail, a nawet synchronizacja kontaktów.

No i jeszcze brak obsługi TLS 1.2/1.3. Strony internetowe wymagają bezpiecznych protokołów szyfrowania (TLS 1.2 lub nowszych), których Android 4 nie obsługuje lub obsługuje w sposób przestarzały.