W przyszłym tygodniu wybieram się do USA.
Jak najoptymalniej i najłatwiej rozegrać kwestię dostępu do internetu?
To co ważne to mój smartphone nie ma usługi eSIM.
Czy można w Polsce kupić kartę operatora amerykańskiego?
Jestem w sieci Play.
Karta to pikuś, w każdym „coś” sprzedającym kupisz a na miejscu powiedzą Ci ile netu za ile dostaniesz.
Sprawdź czy Twój telefon tam będzie działał, bo infrastruktura trochę inna. A zwłaszcza wszystko co azjatyckie może mieć problem bo nie pokrywają pasma.
Dokładnie chodzi o to, że producenci telefonów, robią kilka a czasem kilkanaście wersji tego samego modelu. Różne są powody tego, od wymagań pasma poprzez opłaty licencyjne a kończąc na preferencjach kupujących.
Model dedykowany na rynek USA jest przystosowany, model na rynek EU może być przystosowany ale nie koniecznie.
Za to model na rynek Azji (namiętnie kupowane z Alli i innych), może nie łączyć się albo robić dziwne cyrki w zalezności od bts-u w zasięgu.
Dochodzi do tego jeszcze „foch” operatora. Nawet model przystosowany do rynku USA nie musi tam zadziałać bo to operator decyduje czy dopisze go do listy certyfikowanych. W PL (tu wpisz ulubionego operatora) wiele razy robiło takiego focha, więc nie odbiegamy od US.
To, że jesteś w Play czy Srej nie ma kompletnie znaczenia. Nie napisałeś najważniejszej rzeczy. Czy masz odblokowany telefon na inne sim karty? Jeśli nie to dupa bo nic nie wsadzisz do telefonu. Jeśli masz odblokowany na każdego sima to świetnie. Nie wiem do kogo lecisz tam ale prepaidy najtaniej kupisz na Amazonie. Tu masz przykladowo 30 dniowy z Tmobila z nielimitowanymi rozmowami, sms i netem prepaid z Tmobila na Amazon
Może Ci ktoś zamówi i jak dolecisz to tylko wsadzisz i działa. Jeśli nie masz kogoś poszukaj coś na lotnisku w sklepach. Oczywiście będzie kosztowało 2 razy drożej niż w sklepie.
Trzecia opcja to na lotnisku podłącz się pod wifi i w sklepie play googla czy Apple sklepie poszukaj apki textnow. https://www.textnow.com/ Sciągnij i zainstaluj i zarejesruj się i zrób sobie amerykański numer z każdego stanu jaki chcesz. Na liście do wyboru będzie po 5 bezpłatnych numerów z danego stanu. Podaj przy rejestracji zwykły email nawet wymyślony a nie googla czy fejsbooka. Rejestracja trwa 2 minuty i masz numer amerykański gdzie dzwonisz za friko po wifi po Usa i Kanadzie i chyba Meksyku bez limitu plus masz bez limitu sms i mms. Nie możesz dzwonić do Polski i wysyłac sms to oczywiste. W Polsce nie zainstalujesz tej apki bo jest blokada geograficzna.
U nas messengera albo whatsappa ma większość ludzi i obydwie appki chyba bez problemu funkcjonują w USA (chyba - nie sprawdzałem ale o problemach też nie słyszałem).
Gościu esima nie ma więc jak ma sobie wsadzić ten nowy numer?
Orange ma pakiet 10GB za 79zł, TMobile 10GB za 149 a Plus ma w ogóle jakieś dziwne stawki bo za 5GB wyskoczyło mi 100zł. Plush - 1GB 39zł.
Także najbardziej opłacalne jest chyba Orange XD tylko oczywiście przejrzałbym jakie pasma działają w USA i może lepiej byłoby dokupić router mobilny.
@pavlo950 pavlo950 masz chyba problemy z czytanym tekstem. Której części nie rozumiesz kiedy podałem link do prepaida z Tmobila powyżej z nielimitowanym internetem, rozmowami i sms w Usa? Co jeszcze mam wyjaśnić? Nawet nie sprawdziłeś linka tylko podajesz jakieś ceny bez sensu.
Druga sprawa kiedy piszesz, że gość nie ma esima i ma gdzieś sobie wsadzić numer? ■■■! Napisałem wyraźnie, że ściąga się apkę i wybiera numer amerykański po przylocie przy rejestracji i działa zawsze pod każdym wifi bez żadnego sima czy esima w telefonie. SIM JEST NIEPOTRZEBNY DO DZIAŁANIA tej apki.
Słyszałeś kiedyś, że nie dodzwonisz się wszędzie przez whatsupa szczególnie tam, gdzie nie mają tej apki? A z normalnego numeru telefonicznego już tak kiedy masz apkę textnow bo to zwykły numer lokalny, którym dzwonisz jak pisałem za friko po całym Usa i Kanadzie. Szkoda pisać bo fachowcy wiedzą wszystko lepiej.