+Internet Wi-Fi 2.4 GHz vs 5 GHz

Jeśli zapłacę 200 zł to “zrobią mi” neta 5 GHz (teraz mam 2.4 GHz), czy opłaca się ? Czy w końcu będę mógł grać (ping) w strzelanki w sieci ? Antena nadawcza na moje osiedle jest około 150 m od mnie. Wiem że dostanę zupełnie nową i inną antenę (zamiast “tuby/rurki” będzie coś ala satelita tylko zamiast talerza jest siatka, inni co wymienili teraz taką mają) i więcej nie wiem co mi jeszcze wymienią… powiedzieli że w godzinę się uwiną… :slight_smile:

Cena neta pozostanie ta sama, prędkość w oby dwie strony też (tyle mi wystarcza z zapasem) tylko właśnie o ten ping mi się rozchodzi… sąsiad co wymienił na 5 GHz mówi że ma teraz niby ping 15-20, ale podejrzane to mi się wydaje :wink:

Nikt Ci nie zagwarantuje, że będzie lepiej.

https://pytania.upc.pl/?q=fact_1007554
Na przykładzie UPC. Zapoznaj się jaka jest różnica między 2,4GHz i 5GHz.

Ale tu o co innego chodzi. To co pisze UPC, to sieć Wi-Fi w domu 2.4 GHz lub 5 GHz. A autor tematu ma radiówkę 2.4 GHz, czyli odbiera Internet z anteny nadawczej kilkaset metrów dalej za pomocą Wi-Fi. Ta antena jest gdzieś na jakimś maszcie czy czymś i sieje sieć Wi-Fi, którą odbiera autor tematu za pomocą anteny Wi-Fi wystawionej za okno. Tak działa radiówka. A tu chodzi o to, że może ona być po 2.4 GHz albo po 5 GHz.

Tylko, że punktem dostępu do sieci jest tu radiówka. W przypadku upc jest router. Oba urządzenia umożliwiają łączenie sie innych urządzeń z tymi punktami dostępu do sieci przez wifi. I to co jest opisane o częstotliwościach na upc, działa teoretycznie na tej samej zasadzie. I myślę, że raczej 5ghz nie da autorowi lepszych rezultatów niż 2,4ghz. Ale może się mylę.

przemek1234 masz rację aczkolwiek odbiera za pomocą sygnału radiowego nie sygnału wi-fi,jak sama nazwa wskazuje :wink: . 5GHz Jest to jedynie wyższa częstotliwość i przydaje się tylko wtedy kiedy mamy naprawdę szybki internet bo większa częstotliwość to i większa przepustowość,wtedy daje to efekty więc moim zdaniem sąsiad wymieniając na 5GHz dostał tak naprawdę mocniejszą antenę co za tym idzie lepszy zasięg i mniejszy ping,jednak w przypadku radiówek na ping wpływają różne czynniki takie jak pogoda ilość użytkowników itd.Też mam radiówkę i ping na 2.4GHz. to 22ms. ale tylko dlatego ze wyglądając przez okno widzę główny nadajnik. więc moim skromnym zdaniem chodzi o antenę wymiana na nowa pomoze jeżeli zalezy ci na mniejszym opóźnieniu to warto wymienić mi też wymieniali i czuć róznicę z tym ze za darmo…