Internet WiFi nie działana wszystkich PC


(kost) #1

Witam.

Mam modem bezprzewodowy z netii i 4 PC. Z modemem łącze się bezprzewodowo. Na 1 i 2 komputerze Internet działa bez problemu. A na 3 i 4 nie.

Ustawiałem niby na wszystkich to samo.

 

Na komputerach 3 i 4 jest połączenie z siecią WiFi, siła sygnału znakomita, wszystkie PC ustawione są na „uzyskaj adres IP automatycznie”, próbowałem też wpisać ręcznie adresy IP ale nic to nie pomogło.

Po wpisaniu w wiersz poleceń komendy ping onet.pl dostaje odpowiedź „Żądane polecenie ping nie może znaleźć hosta Onet.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę.”

Po wpisaniu w wiersz poleceń komendy ipconfig dostaje odpowiedź:

„Sufiks Dns konkretnego połączenia :

  Adres IP autokonfiguracji: 169.254.129.213

  Maska podsieci: 225.225.0.0

  Brama domyślna:

Próbowałem też opcji PPM i napraw ale to nic nie dało.


(roobal) #2

Szyfrujesz transmisję bezprzewodową? Jeśli tak, podałeś właściwe hasło? Filtrujesz MAC adresy? Ogólnie komputery nie mogą uzyskać adresu z serwera DHCP i teraz przydałoby się znaleźć przyczynę tego stanu rzeczy.


(kost) #3

Jeśli chodzi o szyfrowanie wpa2 to tak, Hasło właściwe, Nie filtruje po MAC.


(MrQ) #4

A nie jest przypadkiem tak że router pracuje w "N" a na kompie 3 i 4 są stare karty które "gadają" tylko w "G"?


(roobal) #5

Jeśli na routerze jest wymuszone działanie w standardzie N, to może to być również przyczyną problemu.


(kost) #6

Na routerze nie jest wymuszone działanie w standardzie N. Wyłaczałem szyfrowanie Wpa i też nic nie pomogło.

 

Jak na pasku Windows w prawym dolnym rogu kliknę na połączenie bezprzewodowe to w zakładce "Obsługa" mam takie info:

 

Na działających PC (karta sieciowa to Planet WL-8316):

Typ adresu: Przypisany przez DHCP

Adres IP: 192.168.1.1

 

Na nie działających PC (karta sieciowa to Realtek RTL 8185 54M):

Typ adresu: Automatyczny adres prywatny

Adres IP: 169.254.99.243

 

Może to coś z kartami sieciowymi?

Strony nie otwierają się tylko na PC z Realtek RTL 8185 54M. Sprawdzałem ustawienia do wifi i wydaje mi się że wszędzie są takie same.

Nawet jak podłącze kolejny komputer ale z Planet WL-8316 to działają.

 

Żeby było śmieszniej jak robiłem teraz "Print Screeny" ustawień na PC który nieotwiera stron www to nagle strony www zaczeły się otwierać a adres IP zmienił się na 192.168.1.2.

Zamykałem kilka razy przeglądarkę i ponownie sprawdzałem strony www i się otwierały. Wyłaczyłem PC włączyłem ponownie i znów nie ma internetu adres IP 169.254.99.243. Pokazuje że połączono a www się nie otwierają.


(roobal) #7

IP zaczynające się na 169.254 to tzw. link-local, który ma zasięg tylko lokalny, tzn. tworzy tylko jedną sieć bez routingu i jest on nadawany losowo przez system operacyjny i dzieje się tak, gdy host nie może nawiązać połączenia z serwerem DHCP. Karta raczej działa poprawnie, choć nie zaszkodzi zaktualizować sterowniki, być może w obecnych jest jakiś błąd. Sprawdź czy zapora w systemie nie blokuje ruchu sieciowego lub antywirus oraz ustawienia serwer DHCP. Jeśli nic nie pomoże, spróbuj też zresetować router do ustawień fabrycznych, może po prostu ma jakąś zawieszkę.

 

Na tych PC z Realtekiem nie działa przypadkiem Vista?


(kost) #8

Aktualizacja sterowników kart wifi pomogła. Dzięki za pomoc.