Internet zablokowany na 100Mb/s zamiast 1Gb/s

Witam, mam taki problem iż co jakiś czas po odłączeniu kabla ethernet, prędkość spada do 100mb/s co jest bardzo frustrujące zważywszy na to że jest to 10 razy mniej niż normalnie. Nie jest to wina kabla bo sprawdziłem 7 kabli (cat5/5e/6) Wszystkie miały taką prędkość. Nie powinna to też być wina gniazda w płycie ze względu na to że zazwyczaj działa. W ustawieniach karty mam Full Duplex 1GB i to nic nie zmienia. Próbowałem resetować modem, sprawdzać w ustawieniach modemu… Wszystko wydaje się być w porządku.

Na innych urządzeniach wszystko działa jak należy.

Pomyślmy, skoro odłączyłeś kabel, to przeszedłeś na WIFI, które z zasady ma niższą przepustowość?

Źle się wysłowiłem, chodziło o to że po odłączeniu i ponownym podłączeniu prędkość spadła. Co można również wywnioskować z dalszej części mojego posta.

Tylko to nie zmienia odpowiedzi. :slight_smile: Jeżeli amsz internet bezprzewodowy, to po wyjęciu kabla, wchodzi wifi. Po dpołączeniu może być koniecznosć ręcznej zmiany. No bo w jakim celu te kable “wyjmujesz i wkąłdasz”? Ja mój ostatnio rok temu wyjąłem, przestawiajać pc. :slight_smile:

Nic mu nie przechodzi na WiFi. Przecież jak byk jest screenshot z parametrami karty sieciowej.
Skoro nie płyta to może router?
Jakiej długości jest kabel? Takie kwiatki mogą się dziać przy długości powyżej kilkudziesięciu metrów.

1 polubienie

Opcje są trzy:
Problemy z oprogramowaniem, wadliwy router/switch lub wadliwa karta sieciowa.

Proponuje aktualizację sterowników do karty sieciowej w komputerze oraz aktualizacje firmware urządzeń sieciowych po drodze (jeżeli takie aktualizacje są dostępne).

Na zdjęciu masz “ethernet”… Moja płyta nawet nie posiada wifi… kabel wyciągałem by zmienić cooler.

Długość kabla w tym wypadku nie ma znaczenia, próbowałem od pół metrowego cat6 do 30 metrowego 5e, oba powinny wspierać 1Gbit i tak było wcześniej, i tak jest na wszystkich innych urządzeniach.
Router też nie bo jak pisałem działa na innych urządzeniach… nawet na hackintoshu na płycie sprzed 10 lat…

Próbowałem już aktualizacje.

Nevermind, pobrałem sterowniki ze strony msi, które naprawiły problem…

Jesteś pewny? Minęło zaledwie kilka minut.

obraz tak jestem pewien, sterowniki od msi załatwiły sprawę.

Wiem, że to lekki grave digging postu ale mam dokładnie ten sam problem. Podpinam kablem i mam 1Gbps i ookla pokazuje 700Mbps. Po jakimś czasie sieciówka przestawia się na 100Mb sama z siebie. Sterowniki mam najnowsze możliwe - ze strony nieszczęsnego MSI właśnie. O co może chodzić?

Do czego tą sieciówkę podłączasz, do gniazdka w ścianie czy do jakiegoś routera?

Router UPC. Przełączenie na 100Mbps następuje czasem po kilku godzinach, a czasem po kilku dniach. Komputer jest włączony 24h - robi między innymi za domowy serwer multimediów. Do kompa wpinam kabel do jednej z dwóch sieciówek - jedna jest 1Gb druga 2.5Gb. Efekt zmniejszania do 100Mbps występuje na obu.

Spróbuj na innym kablu, najlepiej wyższej kategorii.

Jakby coś było z kablem to nie działałoby połączenie stabilnie na 1Gbps przez ten czas kiedy działa. Przełączenie następuje po jakimś bliżej nieokreślonym zdarzeniu czy to na komputerze czy to na routerze. Obecnie około tygodnia mam 1Gbps, aczkolwiek komputer jest wyłączany na 6h na noc.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.