Internet znika po bezpośrednim podpięciu się do drugiego komputera kablem

Używam w laptopie modemu LTE. Wszystko działa poprawnie do momentu, kiedy chcę podpiąć się do drugiego komputer (który nie ma dostępu do Internetu) kablem Ethernet. Wtedy Windows wariuje i próbuje puszczać ruch Ethernetem, co jest bez sensu i nie można się z niczym połączyć. Poustawiałem ręcznie metryki, żeby wybierał modem (kiedyś to pomagało), ale sytuacja jest bez zmian. Odłączenie kabla przywraca Internet.

Tutaj jeszcze obraz sytuacji (Sieć komórkowa to modem LTE, Ethernet, to kabel do drugiego kompa):

PS C:\Users\piotrek> Get-NetIPInterface

ifIndex InterfaceAlias                  AddressFamily NlMtu(Bytes) InterfaceMetric Dhcp     ConnectionState PolicyStore
------- --------------                  ------------- ------------ --------------- ----     --------------- -----------
22      ZeroTier One [ffffffffffffffff] IPv6                  2800              35 Enabled  Connected       ActiveStore
1       Loopback Pseudo-Interface 1     IPv6            4294967295              75 Disabled Connected       ActiveStore
7       Sieć komórkowa                  IPv6                  1500               1 Disabled Connected       ActiveStore
22      ZeroTier One [ffffffffffffffff] IPv4                  2800              35 Disabled Connected       ActiveStore
39      Ethernet                        IPv4                  1500            1000 Disabled Connected       ActiveStore
1       Loopback Pseudo-Interface 1     IPv4            4294967295              75 Disabled Connected       ActiveStore
7       Sieć komórkowa                  IPv4                  1500               1 Enabled  Connected       ActiveStore

Po podpięciu LAN’u aktywuje się karta sieciowa wbudowana w lapka. Po co się łączysz z drugim kompem? Co wtedy osiągasz? Grupa robocza, udostępnianie plików czy coś innego? Problemu byś nie miał, gdybyś posiadał router z USB, albo - jeszcze lepiej - ze złączem na kartę SIM. Wtedy podpiąłbyś drugi komp Ethernet’em, a laptopa po WI-FI - i do internetu i do sieci lokalnej.

Aktywuje się, tylko czemu Windows chce przez nią puszczać ruch? Połączenia potrzebuję na chwilę, do transferu plików na komputer, który nie ma podłączenia do sieci i który stoi w miejscu, gdzie nie ma innego sprzętu sieciowego.

Ustawiona pewnie jako domyślna… Poszukaj w menu start „Zarządzaj ustawieniami karty sieciowej” lub podobnie, otwórz to:


Wybierz tu ten swój modem i ustaw go jako domyślny. Z tą domyślnością mogę się oczywiście i niestety pomylić, ale warto sprawdzić.

Ten modem, to na USB, czy wbudowany na mobasa? Modem jest traktowany jako osobna karta sieciowa zapewne.

W jakim sensie domyślna? U mnie to wygląda tak:


Modem jest wbudowany, technicznie to jest jak modem USB.

Dobra, znalazłem, to jest „feature”. Rozwiązanie znalazłem na forach MS: Network problem with MBIM after upgrading Windows 10 1709
ta druga odpowiedź, trzeba kazać Windows ignorować nieroutowalne połączenia.

HKLM\Software\Microsoft\WcmSvc
IgnoreNonRoutableEthernet (REG_DWORD) set to 1
1 polubienie

Grzebanie w rejestrze? Hmm. Nie wiem, czy to OK rozwiązanie, ale ważne, że Ci działa.

Nie ma do teog UI, nie ma tego nawet w politykach. To jest ustawienie, które w jakimś updatecie wprowadzili, jak zaczęli ludzie narzekać, że ich urządzenia IoT nie łączą się z Internetem June 21, 2018—KB4284822 (OS Build 16299.522) .

To jest typowe podejście „wiemy lepiej”, a później „o tym nie pomyśleliśmy”.