IP dobrychprogramów

Witam.

Chciałbym dodać sobie IP DP do pliku hosts, ponieważ przy wielu stronach poprawia to szybkość działania.

Czy administracja mogłaby udostępnić IP przez który także można wchodzić na DP?

Mi komenda Ping wykazała IP: 194.0.171.33

Jednak przez niego nie wejdziesz ponieważ na serwerze są przekierowania wirtualnych katalogów

Crop to IP nie działa.

Kiedyś qmpel mi podawał to IP, ale po formacie nie mam archiwum i dlatego pytam tutaj.

Wystarczy sprawdzić sobie np poleceniem ping jaki jest adres IP domeny dobreprogramy.pl. Rozczaruje cię jednak, dopisanie tego adresu do pliku hosts może co najwyżej przyspieszyć _pierwsze_ wczytanie witryny, a i to jedynie w przypadku kiedy masz słabe łącze lub oddalony serwer DNS. Później Twój system i przeglądarka buforują już ten adres i nie sprawdzają go przy kolejnych wywołaniach. Nie ma więc konieczności wpisywania go do pliku hosts, co dodatkowo jest niewskazane - możemy przecież zmienić adres IP serwisu i co wtedy? :slight_smile:

mi ping wykazał adres 194.0.171.70

ale sprzwdż u ciebie jaki wykaże

U mnie też echo (pong) wróciło z adresu: 194.0.171.33 . Widać vortal ma kilka serwerów, każdy działa na innym IP - klastry?

Klaster a nie klastry. Polecam prezentację DP od kuchni i powyższą wypowiedź Tomka - wpisanie IP do hosts nie uleczy transferów. :wink:

tomekb oraz Ryan :

Dzięki za wytłumaczenie, temat można zamknąć :slight_smile:

wg mnie lepiej poleceniem tracert http://www.dobreprogramy.pl