Czyli chcesz używać ipada jak telefonu, tak?
Bez przekierowania rozmowy przez iPhone’a nie jest to możliwe.
Ew. zostają apki które korzystają z połączenia internetowego.
Ten model ma modem GSM https://www.mgsm.pl/pl/katalog/apple/ipad10.22020/
Poza tym mnóstwo modeli IPada ma modemy GSM 3G i 4G…na allegro jest ich sporo…od 300 zł używki …
Więc czemu nie można z nich dzwonić?
Mam jakiegoś Samsunga z 4G i normalnie dzwonię z niego po włożeniu karty SIM.
Włożenie mojej normalnej karty sim z telefonu daje mi możliwość wysyłania smsów oraz transmisje danych.,…brak możliwości dzwonienia nadal szukam rozwiazania…
No tak jest coś takiego… Ważne: Modele Wi‑Fi + Cellular nie obsługują połączeń głosowych, a jedynie transfer danych przez sieć komórkową. Aby wykonywać połączenia telefoniczne na dowolnym iPadzie, musisz używać funkcji Rozmowy przez Wi‑Fi i iPhone’a.
Czyli dziwne rozwiązanie…skoro nie można normalnie dzwonić…
No nic to Apple…
Swoją drogą, tablet za 300 zł (android) i można dzwonić oraz tablet za 1500 zł od Apple z modemem GSM i nie można.
Ciekawe dlaczego jest to tak robione?
Ktoś zna przyczynę?
Jak to dlaczego
Najtańszy iPad z modemem to koszt 3400 PLN, iPhone’a 3600 PLN.
Gdyby taka funkcja była dostępna, to mogłoby się okazać, że wiele osób kupując tańszego iPada wcale nie potrzebuje dodatkowo iPhone’a i wystarczy im tablet, gdzie rozmowy może np. odbierać przez słuchawki AirPods.
Blokowanie funkcjonalności (pomimo braku technicznych przeszkód ku temu) to jeden z powodów dla których na Apple’a się nigdy nie przesiądę
Pierwszy raz to odkryłem jak okazało się, że Ipod Touch mojego kolegi posiadający bluetooth mógł parować się ze słuchawkami bluetooth. Ale tylko tymi od Apple. Inne słuchawki były zablokowane. I jak tu ich nie kochać
Wygląda na to, że chyba większość w ogóle dotychczasowo produkowanych modeli jest w wersjach również z modułami GSM.
Nie wiem, czy faktycznie to jest przyczyną, ale jak tak spojrzeć - to tablet 7 calowy w sumie nie różni się teraz od produkowanych smartfonów 7 calowych…więc, może faktycznie blokują funkcję dzwonienia, żeby czasem nie kupować tańszego sprzętu, który ma to co smartfon.
Za pośrednictwem aplikacji „Telz” udało mi sie aktywować aplikacje na prawdziwym numerze telefonu i można dzwonić ale problem jest z wykonywaniem połączeń do mnie… numer cały czas jest zajęty… ale już bliżej
Mam pewien pomysł ale do tego potrzeba waszej pomocy… Czy ktoś z was ma applewatch z eSIM oraz ipada. Zastanawiam się nad pewną zagadnieniem…Skoro zegrek z eSIM przejmuje funkcje telefonu kiedy prawdziwy telefon jest wyłączony lub jest poza zasięgiem zegarka. To może da się tak zrobić aby mieć zegarek z opcją przekazywania i odbierania połączeń i tablet do całej reszty. Wtedy wyeliminować można telefon. Zegarek i tak mam zawsze na ręku wiec powinno zadziałać…
I tyle teoria… mój zegarek to seria 3 więc niemam opcji z eSIM także pytanie do was czy ktoś jest w stanie to przetestować?
Cytat
You cannot pair an Apple Watch with an iPad, only an iPhone
Nie chodzi mi o połączenie iPada z Apple watchem. Więc może jeszcze raz…
Bo coś czuje, że zostałem źle odebrany.
Legenda.:
(1) - Apple watch z funkcją eSIM
(2) - iPhone (dowolny model)
(3) - iPad (dowolny model byle z modułem GSM)
Chodzi o to czy po aktywować eSIM w (1) można działać niezależnie od (2)?
Jeśli tak to mając (1) cały czas na ręku mam w zasadzie przy sobie telefon.
A (3) byłby do całej reszty. Wiadomości są zintegrowane z iCloud’em.
Więc powinno wszystko działać. Ewentualnie zawsze można zostać na (1)
do dzwonienia i wiadomości… tylko czy to będzie działać to niewiem…
Konfiguracja miałaby polegać na tym aby wyeliminować (2) z tego łańcucha.
A przy okazji czy słuchawki bezprzewodowe (firm trzecich) lub oryginalne
pozwalają na odbieranie połączeń z (1)?