Witam,
Jak myślicie, co to może być? Matryca IPS, na mniejszej jasności widoczne, na maksymalnej w ogóle tego nie ma.
https://zapodaj.net/…7b4c9d.jpg.html
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego niektóre miejsca są ciemniejsze pod kątem? IPS GLOW?
Co ciekawe, gdy włączę funkcję MBR na 20 - nie ma tego, pomimo niskiej jasności.
EDIT: Dodam jeszcze, że jest to widoczne tylko i wyłącznie pod kątem.
Przy LCD to normalne. Ja mam Samsunga S22D300, tyle, że z matrycą TN i też mam Glow’y, ale nie tak silne. Moim zdaniem te Glow’y występują zawsze, ale nie tak mocno. Zareklamuj lub daj do serwisu, bo to może być problem z matrycą.
To w końcu “normalne” czy “problem z matrycą”?
Tylko, że właśnie matryce IPS mają coś takiego jak IPS GLOW typowe właśnie dla tego typu matryc, nie wiem jak to do końca wygląda, więc myślę, że chodzi właśnie o to.
Mógłby ktoś jeszcze przedstawić swoją opinię? Tak jak pisałem wcześniej - jest to widoczne tylko i wyłącznie na niskiej jasności tzn. od 0 do około 50%, tylko i wyłącznie, gdy patrzę pod kątem. Gdy włączam funkcję MBR problem znika.
Taki mocny Glow to problem z matrycą. Glow u mnie też występuje, ale niewielki. Jednak ja posiadam monitor z matrycą TN.
Z moich doświadczeń - nigdy nie miałem czegoś takiego na matrycy TN, używałem jeszcze VA ale to inna bajka. To mój pierwszy IPS, zauważyłem to dopiero po miesiącu użytkowania bo cały czas używałem go na maksymalnej jasności, pewnego dnia postanowiłem ją trochę obniżyć bo akurat pracowałem bez lampy, poszedłem po szklankę do picia i wracam a tutaj taki zonk, monitor dosłownie jakby był podzielony na cztery części - 2 ciemniejsze i 2 jaśniejsze. Wyczytałem od razu o tym IPS Glow, podobno bardzo mała ilość monitorów opartych o ten typ matrycy nie ma tego wcale.
@blumberplumber i nie z matrycą, prędzej z jej podświetleniem.