Cześć
Mam taki dość irytujący problem. Za każdym razem jak otworzę systemowy Menadżer Plików i usiłuję uruchomić jakikolwiek folder (z okienka nawigacji), klikając PPM > „Otwórz w nowym oknie”, albo
Jak poprzednio, klikając PPM nad folderem z okna nawigacji, po czym wyłączając menu kontekstowe i klikając cokolwiek ze wstążki Menadżera Plików, system odświeża mi pulpit (resetuje explorer.exe) i wyłącza w konsekwencji wszystkie foldery i odświeża pasek start.
PS. Zabawne, że w sumie nawet nie musiałem zmieniać tytułu szablonu. Czyżby ten problem był dość popularny?
Pacjent: ASUS ROG GL552VW System: Windows 10 Home (1903) CPU: i7 6700HQ GPU: GTX 960M / HD Graphics 530 VRAM: 2GB RAM: 8GB
Microsoft Windows [Version 10.0.18362.476]
(c) 2019 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\WINDOWS\system32>sfc / verifyonly
Microsoft (R) Windows (R) Resource Checker Version 6.0
Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Scans the integrity of all protected system files and replaces incorrect versions with
correct Microsoft versions.
SFC [/SCANNOW] [/VERIFYONLY] [/SCANFILE=<file>] [/VERIFYFILE=<file>]
[/OFFWINDIR=<offline windows directory> /OFFBOOTDIR=<offline boot directory> [/OFFLOGFILE=<log file path>]]
/SCANNOW Scans integrity of all protected system files and repairs files with
problems when possible.
/VERIFYONLY Scans integrity of all protected system files. No repair operation is
performed.
/SCANFILE Scans integrity of the referenced file, repairs file if problems are
identified. Specify full path <file>
/VERIFYFILE Verifies the integrity of the file with full path <file>. No repair
operation is performed.
/OFFBOOTDIR For offline repair, specify the location of the offline boot directory
/OFFWINDIR For offline repair, specify the location of the offline windows directory
/OFFLOGFILE For offline repair, optionally enable logging by specifying a log file path
e.g.
sfc /SCANNOW
sfc /VERIFYFILE=c:\windows\system32\kernel32.dll
sfc /SCANFILE=d:\windows\system32\kernel32.dll /OFFBOOTDIR=d:\ /OFFWINDIR=d:\windows
sfc /SCANFILE=d:\windows\system32\kernel32.dll /OFFBOOTDIR=d:\ /OFFWINDIR=d:\windows /OFFLOGFILE=c:\log.txt
sfc /VERIFYONLY
Jak mam to rozumieć? Z tego co wiem, to powinno od razu skanować.
Dzięki za czujność. Stety niestety system nic nie znalazł. Może jeszcze poradzę się na forum Microsoftu, bo jest to dość upierdliwe, a system nie tak dawno instalowałem na czysto.
Nic nie szkodzi. Jesteśmy ludźmi, a i ja przekopiowałem bezmyślnie.
Odpowiadając na pytanie - Tak, wyświetliło się dokładnie Windows Resource Protection did not find any integrity violations.
Na stronach microsoftu dostaniesz prawdopodobnie dwie odpowiedzi.Pierwsza to sfc /scannow a druga reinstalacja… To moze być problem z rejestrem, jakimś plikiem nie będącym systemowym. Można spróbować te polecenia. Każde po kolei. DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth sfc /scannow
To pierwsze ściągnie aktualne pliki a drugie je podmieni w systemie. Ale gwarancji nie ma.
P.S. Wyklikaj w google “system resetuje explorer.exe asus” i poczytaj. moze to jakaś aplikacja od niego robi problem.
Hej,
Mam powiązane z menu kontekstowym Eksploratora Plików aplikacje jak: Format Factory, Media Info, MPC-HC, Notepad ++.
Nie pamiętałem jednak, co to jest Format Factory. Sprawdziłem na DB. Drugi komentarz
„Właśnie ta najnowsza wersja USZKADZA Windows 10!”, usunąłem i… WoW. Problem naprawiony.
Nie sądziłem, że rozwiązanie może być tak proste. Dziękuję bardzo za pomoc w pozbyciu się tego frustrującego problemu. Jeszcze raz wielkie dzięki!