Cześć. Zawsze odłączam pc na noc żeby mi nie świeciła myszka w nocy. Tak też i było wczoraj. Pc zawsze podłączam do tego samego gniazdka w przedłużaczu. Dzisiaj jednak stało się inaczej. Podłączyłem i zaczeło coś skrzeczeć w gniazdku. Więc odłaczyłem i zdecydowałem, że podłącze go do tego co zawsze i problem zniknie. Aha i po podłączeniu do tego środkowego gniazdka w przedłuzaczu komputer nia miał prądu więc go trochę poluzowałem i dopiero te skrzeczenie było w gniazdku a komputer już prąd miał bo wszystko zaświeciło. Lecz jak już mówiłem postanowiłem podłączyć do tego co zawsze aby nue skrzeczyło. Po podłaczeniu stało się iskra taka jakiej nigdy na oczy nie widzałem. Można by to mini wybuchem nazwać. Bo to było dosyć głośne. W innym pokoju na drugim końcu pokoju na 100% było słychać a mieszkanie to 90m więc troszkę duże. W tamtym momencie myślałem, że mi serce wyskoczy tak się wystraszyłem nawet nie spojrzałem czy wszystko się swieci bo czym prędzej poleciałem odłaczyć ten przedłużacz od gniazdka. Czuć było charakterystyczny zapach spalenizny lecz wydawało mi się, że to z gniazdka bo przy pc nic nue czuć. Aż teraz boję się cokolwiek do prądu podłączyć. O dziwo nie wysadziło korków. Podłączać ten pc do innego przedłużacza czy lepiej może iść do serwisu bo gwarancji nie mam.
Tak jak piszesz że luzowałeś coś w przedłużaczu możliwe najprawdopodobniej że to było powodem iskry, ja w takim przypadku jak opisujesz podłączyłbym komputer do innego gniazdka, Kupiłbym też listwę przeciwprzepięciową na przyszłość
Troche źle napisałem nie pokolei i nie zrozumiałe troche. A wieć jak podłączałem do tego co nigdy nie podłaczam gniazdka w przedłużaczu to nie iskrzyło i nie było żadnego napięcia więc troszkę poruszałem wtyczką w sensie do góry i do dołu i napięcie już było ale trzeszczało w gniazdku. Więc odłaczyłem i podłączyłem do tego co zawsze i wtedy poszła duża iskra w gniazdku przedłużacza
Tak jak napisałem ja spróbowałbym w innym gniazdku i kupił jakąś lepszą listwę przeciwprzepięciową
To poczekam na brata. Hihihi. W moim bloku nie ma mozliowsci uziemienia bo nie ma tego kabelka od uziemienia żeby podłączyć go do uziemienia. Bolec jest ale nie ma do niego drutu uziemienia. Ja nie mam nawet listwy przeciwspięciowej bo kiedyś coś się w niej zepsuło i za każdym razem trzesczyła to wywaliłem i zmieniłem na zwykły przedłużacz do czasu aż nie kupie nowego i tak nie kupiłem jeszcze od 2 lat. A jak nawet bym podłączył do innego przedłużacza a jednak się myliłem i zasilacz się zjarał to po podłaczeniu nie będzie się znowu fajczył?
więc jeżeli nie jesteś pewny czy opisany przez Ciebie zapach nie wydobywał się tylko z obudowy , może rzeczywiście oddaj komputer do sprawdzenia w serwisie skoro jest na gwarancji jakkolwiek samowolne próby sprawdzenia sprzętu mogą skutkować utratą gwarancji ale każdy serwis/firma różnie podchodzi do kwestii do jakiego stopnia możemy “grzebać” w komputerze
A jak podłącze kompa do gniazdka ze spalonym zasilaczem to cos moze sie stac? Oczywiscie zakladajac ze jest spalony bo pewnosci nie mam