Iso z msdnaa + klucz oem?

Witam, mam laptopa vaio z W7HP x64 oem. System chodzi tragicznie - muli, ładuje się wolno; tylko go hibernacja ratuje jeszcze…

Kumpel ma płytkę z W7 ale MSDNAA, może mi ją pożyczyć (bez key’a) ale nie wiem czy przyjmie system z tej płyty klucz oem z COA na spodzie lapka…

Czy tak zainstalowany system będzie widziany jako legalny?

Myślałem, żeby kupić płytkę za 8zł w komputroniku z oem W7 x64 http://www.komputronik.pl/index.php/pro … ogramy_PC/

ale na stronie jest napisane że do komputerów komputronik, w sklepie nie byli pewni czy to czysta płyta tylko w ich opakowaniu czy jakieś modyfikowane iso, wie ktoś?

Osobiście bym wolał eng wersję ale już wolę szybki system mieć…

Wie ktoś gdzie jeszcze można kupić sam nośnik W7? szukałem przez google i ceneo i allegro ale nic nie ma więcej…

A nie lepiej po prostu ściągnąć z internetu zamiast kupować płytę i zainstalować na oryginalnym kluczu. I co ci szkodzi spróbować płytki kolegi?

Możesz instalować z płytki MSDNAA, ale wcześniej musisz utworzyć z niej obraz, usunąć plik ei.cfg i nagrać obraz ponownie bez tego pliku.

W przeciwnym razie zainstaluje Ci się edycja professional, a Twój klucz jest do home premium :slight_smile:

A recovery nie działa?

:roll:

Na 99% nie przyjmie ci tego kodu, w XP jest tak że wersje z MSDNA są wersjami specjalnymi (XP home i xp pro na jednej płytce i przy instalacji się wybiera) i żadne klucze od innych wersji nie pasują (ani OEM, ani pełne, ani brandowane przez firmy takie jak np. Dell) ani też klucz z MSDNA nie pasuje do zwykłych wersji.

Jestem pewien że w Vista i Win 7 jest tak samo.

Jeśli masz swój legalny klucz to najlepiej ściągnąć odpowiednią do niego wersję z neta.

recovery działa i to bardzo dobrze ale razem z systemem przywraca około 70 nie potrzebnych programów i usług co powoduje że 7 startuje około 2minut (czas liczony do momentu gdy wszystko co ma być to jest na pulpicie widoczne) a wywalenie 3/4 z tego nie wiele daje - nadal system wolno się ładuje…

Z internetu wiem, że mogę ściągnąć ale chce mieć pewny system a z neta taki na pewno nie jest…

Wiem , że trzeba ei.cfg usunąć, czyli po tym z takiej płytki system na kluczu oem aktywuje się bez problemu?

Pytam bo chcę mieć pewność gdyż jak już zainstaluje i nie przyjmie to czeka mnie recovery a po tym wielogodzinne czyszczenie 7 z crapu…

Co myślicie o zakupie płytki komputronika? Osobiście raczej bym wolał z msdn aa bo wolę angielską kopie 7 a w sklepach nie mogę takowej znależć…

Panu podziękujemy.

Ja po usunięciu tego pliku już instalowałem różne wersje 7 i zawsze przechodził proces aktywacji bez problemu.

Szkoda kasy, ja bym wolał ściągnąć z neta. A angielską wersje można b. łatwo znaleźć na różnych stronach.

8zł można przeżyć IMO :slight_smile:

ok, ale instalowałeś z msdnaa + oem klucz?

pytam bo z normalnej oem to klucz przyjmie na pewno a z płyt msdnaa to różnie: co forum/strona to opinia…

Wolałbym kopie z pewnego żródła; jakoś warezowe fora do takich IMO nie należą…

Nie ma za co.

Pozdrawiam…

:roll:

Potwierdzam prawdziwość tej tezy w zastosowaniu do XP, w nowszych systemach jest inaczej.

@zomo_prl

Polecam ten wątek

Poprawność działania ABR_beta zweryfikowana osobiście :slight_smile:

Wreszcie jakaś pozytywna wiadomość :stuck_out_tongue:

Czyli jeśli zrobie tak:

1. używam ABR beta na obecnym os.

2)instaluje system z płyty msdnaa i używam ABR w celu przywrócenia aktywacji W7 OEM

to wszystko będzie ok?

sory że tak dopytuję ale chcę być pewny nim będę robił format…

ale chcę być pewny nim będę robił format…

Pewny to możesz być co najwyżej wysokich cen paliw …

Nie słyszałem o nieudanej próbie aktywacji tą metodą (sam stosowałem kilka razy), ale nie zgadzam się na obwinianie mnie w przypadku niepowodzenia …

:?

obwiniać nikogo nie zamierzam :slight_smile:

W programach partnerskich microsoftu oprogramowanie występuje w wersji retail.

XP rozpoznawał klucz na podstawie pidu w pliku setupp.ini katalog i386.

Wystarczyło więc wyedytować pid kasując zera i dodając literki OEM aby klucz oem przeszedł.

W vista/7 tego problemu nie ma, system możesz zainstalować bez podawania klucza a następnie aktywować go online, tylko w przypadku win7 coraz częściej klucze z COA są nieaktywne i trzeba je aktywować przez infolinię microsoftu dzwoniąc do automatu.

Skorzystaj z porady CzajAn’a - oem slp działa zawsze i wszędzie gdzie windows był preinstalowany fabrycznie, bez potrzeby internetu, dzwonienia.

tak zrobię - użyje przed formatem abr a potem po zainstalowaniu przywrócę aktywację…