Istnieje jakieś rozszerzenie dla Microsoft Edge, które blokuje koparki?

Chciałem dowiedzieć się, czy dla przeglądarki Microsoft Edge istnieje jakieś rozszerzenie, które będzie blokować koparki? Na Google Chrome mam “no coin”, lecz dla Edge, nie ma tego rozszerzenia.

uBlock Origin / Nano Adblocker / AdGuard AdBlocker.

Po części Windows Defender będzie blokował pobrany skrypt (jak ma taki w bazie lub dostępna heurystyka nie zawiedzie) - na coin hive widzę jest bezradny.

I potem możesz przetestować np. na stronie Opery: https://cryptojackingtest.com

A jak cię taka ochrona nie zadowala to można ją wprowadzić w Firewallu / hosts.

Nano Adblocker z Ublock Abouse Filter + No Coin Filter do niego dodany z certyficate.it.

1 polubienie

Mam domyślne ustawienia dla Defender’a. Czy to wystarczy? Defender będzie w jakiś sposób informować mnie o zagrożeniu?

Nie chciałem instalować rozszerzeń do blokowania reklam, ale jeśli nie ma innego wyjścia, to być może zainstaluję rozszerzenie.

Na przykładzie strony Opery mam informacje o zagrożeniu z Defendera i strona informuje mnie, że jestem bezpieczny.

Ale od razu szybko sprawdziłem coin hive i na tym Defender leży i kwiczy a strona / plugin kopie.

No dobra.
A co do uBlock Origin. Kiedyś tam zawsze miałem domyślne ustawienia rozszerzenia. Co powinienem zaznaczyć w ustawieniach rozszerzenia, aby blokować koparki?
Instalacja uBlock’a Origin, chyba jest najsensowniejszym wyjściem.

Niby nieco sensowniejsza Nano Adblockera, jspenguin2017 bardziej się stara go rozwijać od Nicka.

Już sprawdzam. Czy te rozszerzenie blokuje reklamy i koparki, czy tylko koparki?
Tylko na GitHubie można pobrać rozszerzenie?

Nano Adblocker już jest normalnie i wygodnie w sklepie Microsoft:

Zaleta, że jest aktualniejszy bazuje na uBO 1.16.8 a wersja od Nicka to wciąż 1.15.24.

Więc blokuje reklamy i koparki.

Pobrałem już z Microsoft Store rozszerzenie. Wg. strony Opery, jestem bezpieczny. Będę to jeszcze sprawdzać.

2 polubienia

Ustaw filter ublock resource abouse i z certyficate.it zasubskryptuj filter No Coin. To jest na koparki. Niektóre filtry regionalne (nie polskie) mają już nawet dodane no coin… Więc Majki kiepsko się stara.

Pewnie inaczej przyblokował koparkę lub po prostu nikt nie zgłosił a tamci to 3 ~ 5 się na jedynym skupiają.

@anon25492837 filter “resource abouse” jest domyślnie włączony, z tego co widzę.

Nie mogę znaleźć filtr, bądź przeoczyłem.

Na wielofunkcyjnych masz.

obraz

obraz

https://www.certyficate.it/adblock/
I masz no coin

1 polubienie

Dzięki. Włączyłem filtr.

Rozszerzenie działa na bazie uBlock Origin z tego co widzę. Może i dobrze. A blokowanie reklam jak wyłączyć w rozszerzeniu Nano Adblocker?
Pytanie może i banalne, ale zawsze miałem domyślne ustawienia, w tego typu rozszerzeniach. Nigdy nie zagłębiałem się w ustawieniach.

1 polubienie

A… Zapomniałem o tym, @krystian3w. Przecież Nano już go ma…

1 polubienie

Można całkowicie dla stron (łącznie z dopuszczeniem kopania - więc takie odblokowanie byłoby niezalecane) lub odznaczać resztę filtrów jak lubisz reklamy / śledzenie / telemetrie.

Takie pytanie. Czy macie problem z norske filter w MS Edge + Nano Adblocker? U mnie trochę pochodzi i potem nie wczytuje nic. Przy filtrze jrst 0/0 i ten żółty trójkąt z ikonką czerwonego załącznika obok.

W Nano działa.

obraz