Ja udostępnić neta z modemu(przez usb) w laptopie do routera

Dzień dobry,

Czy można udostępnić internet mobilny z modemu HUAWEI E3131H podłączonego (przez usb) z laptopem (Windows 7) do routera TP-LINK TD-W8951ND (ver. 5.0), który jest połączony z tym laptopem kablem sieciowym RJ45 i/lub telefonicznym RJ11? Jeśli nie jest to możliwe to czy istnieje jakiś konwerter/przejściówka - usb/kabel sieciowy i/lub telefoniczny, tak aby podpiąć modem bezpośrednio do routera i otrzymać internet bezprzewodowy? Co sądzicie o programcie “Connectify”, czy jest on bezpieczny i godny uwagi? Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi i wskazówki.

Z tym routerem to niewykonalne.

Proponuję włączyć udostępnianie Internetu w Windows 7. Np. według tego poradnika: http://www.jimasek.elektroda.eu/index.php/poradniki/26-udostepnienie-polaczenia-internetowego-windows-7.

W ten sposób łączymy się z komputerem z Internetem GSM wybierając odpowiednią sieć.

Niestety nigdzie nie znalazłem informacji na temat funkcji POŁĄCZENIA TARYFOWE w Windows 7 (w Windows 8 taka opcja jest) via. szpieg Google.

Co do programu Connectify nie wypowiadam się, ponieważ nigdy nie używałem.

Dlaczego nie? Do portu WAN nie podłączy, ale do portu LAN owszem. Karta w laptopie może pobrać IP z DHCP routera lub mieć statyczne z tej samej podsieci, jedynie router musi wskazywać laptopa jako bramę domyślną. W przypadku jednoczesnego połączenia do sieci telefonicznej, router musiałby obsługiwać więcej, niż jedną podsieć.

Jesteś pewien że da się to zrealizować na tym routerze?

Nie znam tego routera pod względem jego opcji konfiguracyjnych ale nie wydaje mi się aby dało się go tak skonfigurować jak piszesz.

Dzięki, czy mógłbyś mi trochę bardziej szczegółowo opisać proces postępowania w tej sytuacji, ponieważ nigdy tego nie robiłem. Będę bardzo wdzięczny

Tak, bo routerem będzie komputer, router przełącznikiem.

Podłączasz komputer do portu LAN, na komputerze przypisujesz ręcznie IP z podsieci, w której jest router. W routerze w opcjach DHCP jako bramę podajesz IP komputera.

Oczywiście w tym układzie nie możesz korzystać z internetu z linii telefonicznej (RJ-11), brama wskazuje na PC, a router działa jak przełącznik.

Jeśli chodzi o ten poradnik to on opisuje jak udostępnić internet dla innych użytkowników tego komputera a nie wi-fi. Na chwilę obecną udostępniam internet przez program Connectify, bo jest to trochę wygodniejsze, gdyż nie trzeba siedzieć ciągle z podłączonym routerem.

Bo jak podłączysz komputer do routera i zrobisz jak pisałem to wszystko pójdzie po WiFi. Co do Connectify też nie używałem, ale Windows 7 sam potrafi stworzyć hot spot, oczywiście jeśli sterownik karty sieciowej na to pozwala. Skoro działa Connectify, to hot spot też będzie działać.

A jak sprawdzić czy karta sieciowa na to pozwala?