Mam w komputerze 2 dyski
Na 1 dwie partycje
sda1 /
sda2 /home
Na drugim dysku mam partycję sdb1 w ext4
Podczas instalacji nie była używana i system jej nie montuje.
W fstab dopisałem linię:
UUID="b0d6e854-c5b9-446c-97ff-e9651af12ead /mnt/Dane ext4 defaults 0 2
Przy takim wpisie system nie startuje.
Chciał bym żeby dodatkowy dysk montowany był jako dysk/folder Dane i żeby nie trzeba było dostępu z poziomu root aby coś na nim zrobić. Teraz mogę dysk zamontować, ale bez uprawnień SU nie można na nim nic zrobić
Użyj Gnome 3 z narzędziem Disks (są tam opcje automontowania). Z GUI, bez terminala, działa.
Dostęp do plików ext4 zależy od uid/gid. Jeśli masz pliki z innym uid niż twój, to tylko dostęp po gid lub root będzie możliwy. Ext jest kiepski jako filesystem do współdzielenia.
Użyłem UUID bo sądziłem, że jest niezmienny i pozwoli to uniknąć ewentualnych problemów.
W każdym razie.
Teraz działa, ale nie tak jak sądziłem.
Ten dysk nie ma być współdzielony, ale nie potrzebuję ograniczać go do odczytu tylko dla jednego usera.
No i to działanie.
Jest tak, że w /mnt mam katalog Dane, który jest w/w dyskiem.
Chciałbym jednak żeby dysk był widziany przez system jako dysk/partycja.
Tak żeby po otwarciu managera plików wyświetlany był tak jak choćby podłączony pendrive.
Coś jak dyski C, D… w windows. Da się coś takiego ogarnąć?
p.s.
Na końcu wpisałem 0 oraz 2, ale to raczej na wyczucie/na pałę. Czy do dysku na dane te ustawienia będą ok?
Coś jak dyski C, D… w windows. Da się coś takiego ogarnąć?
Zakomentuj linię w pliku /etc/fstab, zapisz zmiany. Po ponownym uruchomieniu komputera dysk powinien być widoczny w menedżerze plików. Po kliknięciu partycje powinny być montowane w: /run/media/USER/ETYKIETA_LUB_UUID_partycji/
No właśnie nie za bardzo.
Linijkę w fstab dodałem sam bo dysk był niewidoczny.
Użyłem narzędzia dyski
Wyłączyłem domyślne ustawienia sesji użytkownika i zaznaczyłem
Montowanie podczas uruchamiania systemu
Wyświetlanie w interface użytkownika
“Dyski” automatycznie użył takich opcji : nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show
Sprawdziłem wpis, który to narzędzie dodało do fstab.
Wygląda to teraz tak:
/dev/disk/by-uuid/b0d6e854-c5b9-446c-97ff-e9651af12ead /mnt/b0d6e854-c5b9-446c-97ff-e9651af12ead auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
Czyli w miarę podobnie do tego co sam robiłem. Nie nie rozumiem dlaczego 0 0, a nie 0 2
Nie wiem też czy wszystkie opcje są potrzebne.
Zwracaj uwagę na daty publikacji poradników - niektóre z nich to już niemal pełnoletnie suchary
EDYCJA:
Drugi dysk, co prawda wirtualny w VirtualBox, nie montowany w /etc/fstab, nie jest rozpoznawany jako dysk, tylko jako partycje - tutaj konkretnie te dwie wyszarzone etykiety:
Gnome Disks -> Wybór dysku -> Wybór partycji -> Edit mount options -> Wyłączyć “Use session defaults” i ustawić co się chce (automontowanie, format nazwy i ścieżki montowania) -> Zatwierdzić i zamontować przyciskiem z trójkątem “Play” (Mount selected partition).